Szukacie ekspresowego sposobu na ulubione placki z ziemniaków? Robiliśmy je już kilka razy i na pewno na tym nie poprzestaniemy. Przygotowane tę metodą są równie smaczne, co tradycyjne. Mają chrupiącą skórkę i bardzo delikatne wnętrze. Co więcej, nie musicie dodawać żadnych wymyślnych składników, aby je zrobić - to, co znajduje się w waszych kuchennych szafkach zupełnie wystarczy. Sprawdźcie, jakie to pyszne i proste.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia?

Głównym sekretem tych placków są gotowane ziemniaki. Gęsta masa ziemniaczana posłuży za bazę, dzięki której zrobicie górę placków ziemniaczanych w mgnieniu oka. Poniżej receptura, którą warto zapisać:

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 10 g drożdży,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie przez 20 minut;
  2. Po tym czasie odcedźcie je i ugniećcie za pomocą tłuczka;
  3. Dodajcie śmietanę, jajka, drożdże, mąkę i przyprawy;
  4. Poczekajcie, aż masa delikatnie przestygnie;
  5. Zagniećcie masę i połóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
  6. Z wierzchu każdy placek możecie posmarować oliwą z oliwek lub olejem;
  7. Placki ziemniaczane powinny piec się na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut;
  8. Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, okrasa czy cukier.

Jaki typ ziemniaków wybrać do takich placków ziemniaczanych?

Do placków ziemniaczanych przygotowywanych na bazie gotowanych warzyw możecie użyć kartofli typu B. To ogólnoużytkowy rodzaj ziemniaków, idealny do pieczonych placków. Zawierają odpowiednią ilość skrobi i nie będą tak wodniste, jak te przeznaczone do sałatek. Jeżeli nie macie akurat takich pod ręką, nie jest to problem. Wystarczy podczas odcedzania delikatnie odparować ziemniaki na małym ogniu palnika. Pilnujcie, aby się nie przypaliły, a jedynie uwolniły znaczną część zawartej w nich wilgoci. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i puszyste w środku.