Musicie przyznać, że na widok upieczonego mięsa z brązową, chrupiącą skórką od razu ślinka cieknie. Uzyskanie takiego efektu wcale nie jest trudne. Ważny jest sposób pieczenia, a także prosty trik, który może zastosować każdy z was. Nie trzeba być szefem kuchni, by zrobić pieczone mięso z chrupiącą skórką jak z najlepszej restauracji. Sprawdźcie, jak ją uzyskać. 

Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie

Przede wszystkim, skórka wyjdzie chrupiąca i przyjemnie podpieczona wówczas, gdy mięso będzie miało szansę dobrze się upiec w piekarniku, a nie tylko dusić. Dlatego należy ustawić urządzenie na wysoką moc, co pomoże uzyskać upragniony efekt. 
Kolejnym niezbędnym krokiem jest marynata z dodatkiem słodkiego składnika. Dzięki niej w trakcie pieczenia na mięsie powstanie cudownie chrupiąca glazura. Taką marynatę możecie zrobić z wykorzystaniem dowolnych, ulubionych przypraw. Kluczowym składnikiem jest cukier lub jego zamienniki w postaci syropu klonowego albo miodu. Dobrze sprawdza się prosta marynata z łyżki miodu, 2 łyżek soku z pomarańczy i 1 łyżki słodkiej papryki. Taką mieszanką należy posmarować mięso na 10 minut przed końcem pieczenia. Tyle czasu wystarczy, by cukier się skarmelizował.

Jakie przyprawy pasują do pieczonego mięsa? 

W przypadku pieczonego mięsa doskonale sprawdzają się przyprawy typowe dla dań mięsnych, a także te egzotyczne, które nadadzą potrawie charakteru. Polecamy wam takie przyprawy, jak słodka i ostra papryka, czosnek, majeranek, rozmaryn i oregano, a także curry, kurkuma i chili. Nie bójcie się zaszaleć i dodać do mięsa innych pyszności, które podkreślą jego smak - mowa tutaj m.in. o jabłkach i śliwkach, które doskonale pasują do pieczeni.