Dobrze napowietrzone ciasto to sekret każdego udanego biszkoptu. Z reguły zapewnia to perfekcyjnie na sztywno ubita piana z białek. Przesiana mąka wraz z proszkiem budyniowym czy mąką ziemniaczaną to kolejny klucz, który zapewnia udany wypiek. Wszystkie te składniki są gwarancją tego, że w cieście nie pojawi się sztywny i zbity zakalec. Jak zatem zrobić udany biszkopt bez jajek? Jeden z powszechniejszych składników kuchni wegańskiej zapewnia podobny efekt do tego, który zyskujecie podczas pieczenia tradycyjnego biszkoptu. Chodzi o aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy w puszce. Przekonajcie się sami, jak użyć tego produktu krok po kroku.

puszysty biszkopt bez jajek?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20puszysty%20biszkopt%20bez%20jajek?">Jak zrobić puszysty biszkopt bez jajek?

Składniki:

  •     80 ml aquafaby,
  •     1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  •     100 g cukru pudru
  •     1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  •     2 łyżki oleju słonecznikowego,
  •     150 g mąki pszennej,
  •     50 g mąki ziemniaczanej,
  •     1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  •     szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

  1. Aquafabę, czyli wodę odsączoną z cieciorki z puszki, włóżcie przynajmniej na godzinę do lodówki;
  2. Po tym czasie przelejcie do miksera wraz z octem i cukrem wanilinowym i cukrem pudrem;
  3. Mieszajcie przez około 8 minut do uzyskania gęstej i szklistej piany;
  4. Przesiejcie mąkę ziemniaczaną i pszenną wraz z soda oczyszczoną;
  5. Delikatnie dodajcie do piany i mieszajcie za pomocą szpatułki w jedną stronę;
  6. Wsypcie kurkumę dla poprawy koloru;
  7. Masę przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
  8. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza;
  9. Po około 45 minutach biszkopt jest gotowy;
  10. Przed wyciągnięciem sprawdźcie patyczkiem, aby się upewnić, czy jest już upieczony.

Jakie proporcje będą najlepsze, gdy używamy aquafaby zamiast jajek?

Dobrym przelicznikiem są te proporcje:

  • na 1 duże jajko wystarczą 3 łyżki wody z ciecierzycy,
  • na 1 żółtko wystarczy 1 łyżka wody z ciecierzycy,

W ten sposób możecie dostosować każdy przepis, w którym zawarta jest ubita piana z białek. Dzięki temu masa nie będzie zbyt wodnista i zachowacie idealną konsystencję biszkoptów, omletów i innych deserów.