Macie ochotę na naleśniki, ale skończyła wam się mąka? A może unikacie tego składnika w diecie i szukacie dla niego godnego zamiennika w tym przepisie? Ta banalnie łatwa receptura rozwiązuje oba problemy. Aby zrobić pyszne naleśniki, nie potrzebujecie ani grama mąki, a wystarczą tylko 2 składniki i kilka minut przygotowań. Minimum wysiłki i maksymalnie dobry rezultat.

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Wiele osób unika wszelkiego rodzaju placków, ze względu na dodatek mąki, jednak okazuje się, że wcale nie jest ona tu niezbędna. Mało kto wie, czym zagęścić ciasto na naleśniki bez mąki, tymczasem doskonałym jej zamiennikiem będzie śmietanka 30%.

Jak zamienić te 2 płynne składniki w cienkie placuszki? Wystarczy wymieszać jajka z kremówką w proporcji 1:1, czyli 1 jajko na każde 10 ml śmietanki. Masę dokładnie miksujemy, a następnie smażymy jak zwykle, najlepiej na maśle klarowanym. To prosty sposób, by otrzymać placuszki o małej ilości węglowodanów za to delikatne i puszyste jak nigdy wcześniej. Brak mąki sprawia, że ciasto staje się maksymalnie aksamitne i kremowe, przez co dosłownie rozpływa się w ustach.

Jeśli jesteście fanami bardziej aromatycznych dań, podstawowy przepis na ciasto możecie urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu szczypta cynamonu, ekstrakt waniliowy lub odrobina kakao. Takie naleśniki genialnie smakują też w wersji na słono z dodatkiem samej soli lub w towarzystwie odrobiny chilli, ziaren czarnuszki czy posiekanych ziół.

Co jeszcze można dać zamiast mąki do naleśników?

Połączenie jajek i śmietanki to tylko jeden z wielu sposobów na pominięcie mąki w przepisie. Jeśli chcecie wypróbować inne receptury na naleśniki bez mąki, dobrze sprawdzi się w nich też:,

  • budyń o ulubionym smaku,
  • drobna kasza manna,
  • mączka z orzechów włoskich lub migdałów,
  • sproszkowane siemię lniane.
  • zmielone płatki owsiane.