W rodzinie mamy wiele sekretów kulinarnych. Jednym z nich jest sos do sałatki jarzynowej. Odpowiednio kwaśny, wyrazisty w smaku majonez owszem, wiele daje, ale nie wystarczy. Istnieje jeszcze 1 dodatek do sosu, który nada sałatce charakteru. Na pewno macie go w lodówce. Gdy powiedziałam o nim koleżance z naszej redakcji, była zaskoczona. U niej w domu do tej pory nigdy się go nie stosowało. Jeśli wasza sałatka miewa „śmietanowy” smak, koniecznie dodajcie też kilka innych rzeczy. A kilku na wszelki wypadek unikajcie.

Dlaczego sałatka jarzynowa wychodzi mdła?

Sałatka jarzynowa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Czasami jednak wychodzi mdła. Winowajców jest kilku. Najczęściej jest nim zbyt łagodny sos. Dobierzcie właściwy, lekko ostry i kwaskowaty majonez. Niektóre sklepowe majonezy są zbyt delikatne w smaku. Warto, by taki sos miał bardziej „octowy” posmak.

Drugim winnym jest zbyt duża ilość bardzo mączystych ziemniaków, a trzecim i czwartym: zbyt dużo kukurydzy i dodatek gotowanych na twardo jajek. Taka sałatka, zalana w dodatku majonezem (często w połączeniu z łagodnym jogurtem, by zaoszczędzić na kaloriach), często wychodzi mdła. 

Jak ożywić smak sałatki jarzynowej?

Nie korzystajcie w tym celu z surowej cebuli - najlepiej żadnej (ani żółtej, ani czerwonej, ani nawet cukrowej). Ile razy pojawiała się ona w naszej „rodzinnej” sałatce, z czasem nieprzyjemnie gorzkniała i zaczynała brzydko pachnieć. Zamieniliśmy ją na przelany wrzątkiem por. Niektórzy w naszej rodzinie zamiast świeżej cebuli używają pokrojonych drobno cebulek marynowanych. Taką jarzynową też bardzo lubię.

Smak mdłej sałatki jarzynowej ożywią też drobno pokrojone:

  • śledzie
  • marynowane grzybki (w tym pieczarki)
  • kiszone ogórki lub korniszony
  • kapary
  • jabłko (koniecznie kwaskowate) 

Zadbajcie o balans smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Najlepiej dodać po 1 szklance każdego posiekanego warzywa - to najbezpieczniejsze rozwiązanie. Używajcie też z rozwagą sosu. Warzywa nie powinny w nim pływać. Istnieje jeszcze 1 sprytny myk z sosem. W mojej rodzinie stosujemy go od zawsze i sałatka co roku wychodzi na tip-top. 

Sos do sałatki jarzynowej - co dodać oprócz majonezu? 

W mojej rodzinie nigdy nie zalewamy sałatki jarzynowej czystym majonezem (nawet pikantnym). Do naszego ulubionego, lekko octowego majonezu, dodajemy jogurt, ale poza tym również kilka łyżeczek musztardy - stołowej, miodowej lub innej, lekko pikantnej. Dodajemy je jedna po drugiej. Mieszamy z resztą sosu i próbujemy, czy smak jest już odpowiedni. Następnie łączymy z pokrojonymi warzywami i gotowe. Dzięki temu, po wymieszaniu z pokrojonymi warzywami, jarzynowa na pewno już nigdy nie wyjdzie wam mdła.