Jeśli tylko macie grzybnię, sezon na boczniaki może trwać dla was przez cały rok. W odpowiednich warunkach, wyrastają one łatwo i w dużej ilości. Co zrobić z boczniaków, których macie za dużo? Zyskają one mnóstwo smaku w wersji z grilla. Ich blaszki chętnie pochłoną każdą marynatę i sos. Ten z przepisu poniżej jest wyjątkowy, ponieważ wiernie imituje sosy typowe dla grillowanego mięsa. Możecie zjeść je samodzielnie, przegryzając porcją chlebka, ale też przełożyć nimi kanapkę z szarpaną, udawaną "wieprzowiną": dodać ogórka kiszonego i doprawić musztardą. Boczniaki w tej postaci możecie zrobić również poza sezonem grillowym albo w razie deszczu - na patelni.

Przepis na "mięsne" boczniaki z grilla - jak przyrządzić? 

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru lub miodu
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed grillem przygotujcie sos. Przełóżcie wszystkie składniki oprócz soli, pieprzu i boczniaków do sporej miski i wymieszajcie;
  2. Opłuczcie boczniaki, porwijcie je wzdłuż włókien na średniej wielkości, podłużne kąski;
  3. Natrzyjcie sosem grzyby i ułóżcie w szczelnie zamykanym pudełku lub woreczku do przechowywania żywności. Włóżcie do lodówki na całą noc;
  4. W dzień grilla zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułóżcie na tacce i zgrillujcie na ruszcie lub przełóżcie je na patelnię grillową. Smażcie z obu stron po ok 3-5 minut, aż się zrumienią. Na koniec przyprawcie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawajcie z kawałkami bagietki lub chlebem. Doskonale nadają się do kanapek. 

Nigdy nie obracajcie boczniaków podczas grillowania, chyba że musicie je jednorazowo odwrócić. Mieszanie ich podczas grillowania czy smażenia sprawi, że zrobią się gumowate.