Receptura na ciasteczka z siemienia lnianego daje wiele możliwości zmian. Zamiast oleju, jeśli chcecie odchudzić ciastka, sprawdzi się mus jabłkowy. Jeśli ciasto po wymieszaniu będzie zbyt gęste i trudne do uformowania, dolejcie do niego nieco wody. Zamiast migdałów do ciastek nadają się też inne orzechy lub wiórki kokosowe, które przy okazji są naturalnie dość słodkie. Możecie też całkowicie pominąć dodatek miodu, a ciasteczka podać np. z dżemem lub polane czekoladą deserową lub gorzką. Mąkę z ciecierzycy da się zamienić na mąkę owsianą (wystarczy zmielić płatki na pył) lub ryżową. 

Jak zrobić „popękane” ciasteczka z siemieniem lnianym?

Siemię lniane w tych ciasteczkach zastępuje jajko, które zwykle wiąże ciasto. Jeśli możecie jeść jajko, spokojnie możecie zamiast siemienia dodać 2 duże jajka. Warto jednak dodać świeżo zmielone siemię ze względu na jego właściwości. Siemię jest sycące dzięki błonnikowi (zjecie mniejszy deser, a jednocześnie zaspokoicie apetyt na słodycze). Zawiera też sporo witaminy E, działa przeciwzapalnie i pomaga regulować trawienie. 

Charakterystyczne pęknięcia na ciasteczkach z siemienia lnianego powstaną dzięki mocnemu schłodzeniu ciasta. Gotowe ciasto przykryjcie folią i włóżcie do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto formujcie szybko w lekko spłaszczone kulki (najlepiej partiami wyjmując ciasto z lodówki, by pozostawało zimne) i od razu po przygotowaniu ciasteczek włóżcie je do rozgrzanego piekarnika. Pod wpływem szoku termicznego powierzchnia ciasteczek się „porysuje”, a jednocześnie, podczas krótkiego pieczenia, środek pozostanie wilgotny i miękki. Jeśli macie więcej czasu, włóżcie ciasto do lodówki na więcej niż 1 godzinę. 

Ciasteczka z siemieniem lnianym - przepis

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki drobnej mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową lub owsianą - z płatków zmielonych na pył)
  • 1 szklanka płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 8 łyżek płynnego miodu lub syropu klonowego 
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • 3-4 krople esencji waniliowej lub miąższ z 1 laski wanilii 

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkiej misce zalejcie siemię lniane 4 łyżkami wody i odstawcie na ok. 15 minut.
  2. Gdy siemię się moczy, przesiejcie do większej miski mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dodajcie wanilię, olej i syrop (lub miód). Wymieszajcie wszystko dokładnie za pomocą łyżki, dodajcie siemię wraz z wodą i wsypcie do środka migdały. Wymieszajcie wszystko razem łyżką lub ręcznie. 
  3. Odłóżcie ciasto na minimum godzinę do lodówki, aż mąka wchłonie wodę. Ciasto w tym czasie powinno lekko zastygnąć.
  4. Nagrzejcie piekarnik do 170 st. C. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i układajcie na niej niewielkie kulki w odstępach, spłaszczając je zwilżonymi wodą dłońmi. Jeśli podczas formowania kolejnych kuleczek ciasto się ociepli, wyjmujcie je z lodówki partiami i szybko formujcie. Wstawcie od razu do piekarnika.
  5. Ciasteczka z siemienia lnianego pieczcie przez ok. 12-15 minut, do „popękanej”, chrupiącej skórki i rumianego wierzchu.

Gotowe ciasteczka możecie przechowywać do 4 dni w szczelnie zamkniętej puszce. Najsmaczniejsze są z ciepłym mlekiem do moczenia lub z kakao. 

Źródło przepisu: Ervegan.com.