Szczypiorek połączony z białym serem, śmietaną i cebulą dymką to prawdziwa symfonia smaków na kanapkę. Szczypior sam w sobie jest jednak dość delikatny i warto wiedzieć, który będzie najtrwalszy. Ten z cebuli 7-latki jest najchętniej jedzony, ale najmniej trwały. Szczypior czosnkowy czy z cebuli dymki będzie nieco bardziej odporny, jednak mniej delikatny w smaku. Bez względu na to, na jaki szczypior się zdecydujecie, warto zawsze mieć go pod ręką. Zakiście szczypiorek i cieszcie się jego dodatkiem do wielu dań. Sprawdźcie, jak to zrobić najprościej i najsmaczniej. 

Kiszony szczypiorek jak ogórki kiszone

Wybierzecie na targu czy bazarze ten szczypiorek, który jest najświeższy. Wtedy zachowacie możliwie jak najwięcej jego wartości odżywczych podczas kiszenia. Szczypiorek kiszę bardzo podobnie jak ogórki gruntowe wiosną, jedyna zmiana jest taka, że dodaję do słoików kawałek korzenia imbiru zamiast chrzanu. Sami się przekonacie, że ten mały detal dodaje kiszonce smaku, chrupkości i dodatkowej mocy. 

Składniki:

  • 1 pęczek dowolnego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka startej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek przemyjcie pod bieżącą wodą i dokładnie oczyśćcie z wszelkich drobinek piasku i ziemi;
  2. Umyty szczypiorek zostawcie na ręczniku papierowym do wyschnięcia;
  3. Następnie posiekajcie go drobno za pomocą nożyczek do ziół lub ostrym nożem;
  4. Zetrzyjcie imbir na tarce razem z cebulą i czosnkiem;
  5. Dodajcie do pasty sól;
  6. Pastą natrzyjcie delikatnie szczypiorek i odłóżcie do wyparzonego słoika;
  7. Odstawcie tak na około 2 dni w ciepłe miejsce w kuchni;
  8. Następnie dodajcie ziele angielskie i zalejcie całość oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym;
  9. Przełóżcie niewielki słoiczek z kiszonką do lodówki. Po około tygodniu będzie gotowy do spożycia. Im dłużej kiszony, tym więcej straci na intensywności i cebulowym posmaku.

Kiszony szczypiorek - właściwości nietypowej kiszonki

Nie tylko walory smakowe liczą się podczas spożywania kiszonek. To także skarbnica witamin i mikroelementów, wspaniały wspomagacz pracy jelit i nie tylko. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto zakisić szczypiorek, Kiszonka:

  • działa bakteriobójczo
  • jest silnym środkiem przeciwpasożytniczym
  • wspomaga regulację ciśnienia krwi
  • pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz złogów jelitowych
  • jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu
  • przyspiesza trawienie, reguluje pracę układu trawiennego i pomaga w zwalczeniu dodatkowych kilogramów
  • dodatkowo jest naturalnym środkiem przeczyszczającym, który w delikatny sposób pozwala na usunięcie zalegających drobin z układu pokarmowego.