Naleśniki idealnie sprawdzają się na kolację lub śniadanie – przygotowane na słodko pozwolą miło rozpocząć dzień. Można jednak zrobić je też w wersji wytrawnej – wtedy będą doskonałe na obiad. Co więcej, jeśli skorzystacie z prostego patentu, możecie przyrządzić naleśniki zaledwie z dwóch składników. Zajmie wam to naprawdę chwilę.

Patent na naleśniki bez mąki i mleka

Do przygotowania tych wyjątkowych naleśników, niezbędne będą tylko dwa produkty: serek śmietankowy (135 g) i jajka (3 sztuki). Ich skład możecie jednak wzbogacić np. o wanilię lub kakao – wtedy będą smakować jeszcze lepiej. Takie naleśniki sprawdzą się idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ich smak nie różni się od smaku tradycyjnych naleśników.

Naleśniki w tym wydaniu robi się podobnie do tych standardowych. Wszystkie składniki musicie umieścić w misce i wymieszać je na gładką masę. Przygotowane w ten sposób ciasto wylewajcie partiami na patelnię. Możecie smażyć je bez użycia tłuszczu.

Jak usmażyć idealne naleśniki?

Podstawą usmażenie świetnych naleśników jest patelnia z grubym dnem – lepiej rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje. Istotna jest również powierzchnia patelni – jeśli jest nierówna, to pod naleśnikami będą powstawały bąble powietrza utrudniające smażenie. Pamiętajcie też, żeby nigdy nie używać patelni, której powłoka nieprzywierająca jest uszkodzona – ciasto będzie wtedy przywierać i przypalać się.

Kolejna ważna zasada dotyczy temperatury patelni – powinna być ona gorąca tak bardzo, jak to tylko możliwe. Wybierzcie palnik lub miejsce na płycie, które będą równe lub większe od używanej patelni. Jeśli będzie ona zbyt zimna – ciasto nie będzie się ścinać, a naleśniki usmażą się nierównomiernie.