Świeży karp to obowiązkowy asortyment w przedświątecznym czasie, więc znajdziemy go w każdym dużym markecie, a nierzadko również na targach i małych ryneczkach. W tym gąszczu czasem trudno jednak wybrać najlepszą rybę wysokiej jakości. Zobaczcie, jak sprawdzić, który karp będzie najlepszy i w jaki sposób przechowywać go, zanim trafi na patelnię lub do garnka. 

Jak sprawdzić, czy karp jest świeży?

Przede wszystkim należy kierować się jego wyglądem. Wiele mówi się o tym, że skrzela ryby muszą być czerwone, a oczy błyszczące i wypukłe. Nie są to jednak jedyne wyznaczniki świeżości. Dobrą rybę wyróżnia także gładka i błyszcząca skóra o napiętej, sprężystej i zwartej strukturze. Jeśli natomiast widzimy, że karpie są lekko żółtawe, przesuszone i mało elastyczne, powinna nam się zapalić czerwona lampka. Takie sztuki z pewnością są już nieświeże i nigdy nie należy pakować ich do koszyka. Dobrze jest spojrzeć również, czy łuski ściśle przylegają do skóry. Jeśli tak jest, to ryba jest świeża i możemy spokojnie zabierać ją do domu.

Jak przechowywać karpia po zakupie?

Kupienie dobrej jakości ryby to już połowa sukcesu. Później należy jeszcze zadbać o to, aby odpowiednio ją przetransportować do domu, a tam - prawidłowo przechowywać. Postarajcie się więc możliwie najszybciej przewieźć świeżego karpia do domu, aby nie zdążył zmienić swojej temperatury. Jeśli od sklepu dzieli was dość duża odległość lub poruszacie się komunikacją, polecamy dla pewności zapakować świeżego karpia do torby termicznej, utrzymującej chłód. Z kolei będąc już w domu, natychmiast wyjmijcie rybę z folii i przełóżcie ją do lodówki, obkładając dodatkowo lodem. Jak długo można przechowywać świeżego karpia w lodówce? Rybę należy trzymać w chłodziarce nie dłużej niż 2 dni, a jeśli chcemy wydłużyć ten czas, trzeba ją zamarynować.