Lubicie gruszki, ale kupujecie je w małych ilościach, bo szybko się psują? Mamy na to sposób. Zróbcie z nimi tę jedną rzecz, a będą mogły poleżeć znacznie dłużej. 

Co zrobić, żeby gruszki nie ciemniały?

Jeśli na zakupach traficie na okazałe gruszki w dobrej cenie, od razu możecie kupić większą ilość na zapas. Nie musicie się martwić, że szybko się zepsują, gdyż wystarczy zastosować prosty trik. Aby uchronić gruszki przed zbyt szybkim dojrzewaniem, wystarczy tylko skropić je odrobiną soku z cytryny. Taki mały zabieg sprawi, że skórka nie będzie czerniała tak szybko, co pozwoli wydłużyć świeżość owocu o kilka dni. 

Ten genialny w swojej prostocie trik pojawił się na profilu @togoodtogo, czyli aplikacji zapobiegającej marnowaniu żywności.

Dlaczego warto jeść gruszki ze skórką? 

Wielu z nas obiera gruszki ze względów smakowych. Nie każdy lubi konsystencję i posmak zielonej skórki, jednak warto się do niej przekonać, gdyż jest prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Pod skórką kryje się najwięcej dobroczynnych składników. Znajdziemy tam aż 25% wszystkich obecnych w gruszce polifenoli, czyli antyoksydantów, działających przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.

Dodatkowo w porównaniu do miąższu, skórka ma kilkakrotnie większą zawartość kwasu chlorogenowego, oleanolowego i ursolowego. Te składniki dobroczynnie działają na organizm, a dodatkowo wspomagają odchudzanie, gdyż ograniczają wchłanianie cukrów. Jedzenie gruszek ze skórką polecane jest więc cukrzykom oraz osobom, będącym na dietach redukcyjnych.