Z koszyka, wiaderka, a czasem niestety z siatki foliowej - grzyby trafiają do naszych domów transportowane w różny sposób. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są przewiewne, wiklinowe kosze, w których żaden z naszych cennych okazów nie zaparzy się. Jeśli spacerujemy krótko, możemy wykorzystać reklamówki, ale niech to naprawdę będzie ostateczność. Najczęstszym bowiem błędem jest zostawianie naszych grzybków w lodówce, w reklamówkach. A to przecież po powrocie tak naprawdę dopiero zaczyna się kuchenna część grzybobrania.

Jak długo przechowywać świeże grzyby?

Już w trakcie zbierania grzybów, odpowiednio wykręcając lub wycinając je z podłoża, można zadbać o wstępne oczyszczenie grzybów z igiełek, mchu czy innych leśnych zabrudzeń. Tym sposobem nie przyniesiemy na kuchenny stół pół runa leśnego. Do oczyszczania sprawdzi się ostry nożyk, ale do mniejszych zabrudzeń delikatny pędzelek. Dokładniejsze czyszczenie najlepiej zostawić do światła dziennego, więc na noc można zostawić grzyby, tak jak je przynieśliśmy. Pod warunkiem, że zbiory obowiązkowo wyciągniemy z foliowych torebek. Najlepiej przełożyć je na blaszkę lub tackę i przykryć wilgotną ściereczką. W takiej formie przechowujemy je maksymalnie jeden dzień w chłodnym miejscu, takim jak piwnica, albo lodówka.

Mrożenie, czyli jak przechowywać świeże grzyby w sprytny sposób

Jeżeli nie wiemy, jak przechowywać świeże grzyby, ale zależy nam na zachowaniu ich kształtu, najlepszą metodą będzie mrożenie. Część grzybów można mrozić bez podgotowywania, a jedynie po wyczyszczeniu. Inne warto zblanszować, czyli wykorzystać technikę włożenia ich do wrzątku, a następnie przełożenia do bardzo zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu, co zapewni dobrą strukturę produktów). Do blanszowania szczególnie poleca się rydze i kurki - te drugie tym sposobem nie są gorzkie.

Na surowo mrozimy m.in.:

  • borowiki
  • podgrzybki
  • koźlaki

Grzyby przekładamy na tackę i wkładamy do zamrażalnika. Po 1-2 godzinie przekładamy do woreczka stunowego, opisujemy, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na dłuższe przechowywanie. Pamiętajmy jednak, że czas mrożenia grzybów nie powinien przekroczyć 6 miesięcy. Zapasy zużywajmy więc na bieżąco.