Przepis na kotlety mielone jest prosty i raczej nikomu nie sprawia trudności. Ale nawet w takim przypadku, nietrudno o wpadkę podczas gotowania - na przykład w sytuacji, gdy zabraknie któregoś z niezbędnych składników. Jeśli w trakcie przygotowywania mielonych odkryjecie, że nie macie jajek w lodówce, poczekajcie z wyjściem do sklepu. Mielone da się bez trudu zrobić bez dodatku jajek - i to na kilka sposobów. 

Co zamiast jajek do mielonych?

Rolą jajek w mielonych jest sklejenie mięsa tak, by nie rozpadało się w trakcie smażenia. W podobny sposób zadziała mąka ziemniaczana, dodana do mięsa w niewielkiej ilości. Wystarczy tylko 1 łyżka, maksymalnie dwie takiej mąki, by masa na kotlety była odpowiednio zwarta. Zamiast mąki ziemniaczanej możecie też użyć bułki tartej, w dokładnie takiej samej ilości. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone w taki sposób z poniższego przepisu. 

Przepis na kotlety mielone bez jajek

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego, w zależności od gustu)
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zamoczcie bułkę w mleku i odstawcie na kilka chwil.
  2. W tym czasie obierzcie cebulę i czosnek i posiekajcie bardzo drobno. Następnie dodajcie odciśniętą z mleka bułkę oraz mięso i wymieszajcie.
  3. Dodajcie sól, pieprz, majeranek oraz 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zamieszajcie i wyróbcie. 
  4. Tak przygotowaną masę formujcie w kształt kotletów, a każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.
  5. Następnie smażcie kotlety na porządnie rozgrzanym oleju tak, by się dobrze zrumieniły z obu stron.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety nie będą się wcale rozpadać pomimo, że nie zawierają w ogóle jajek. Dobrze komponują się z klasycznymi dodatkami do mielonych, czyli tłuczonymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub ćwikłą.