Przepis na kotlety mielone jest prosty i raczej nikomu nie sprawia trudności. Ale nawet w takim przypadku, nietrudno o wpadkę podczas gotowania - na przykład w sytuacji, gdy zabraknie któregoś z niezbędnych składników. Jeśli w trakcie przygotowywania mielonych odkryjecie, że nie macie jajek w lodówce, poczekajcie z wyjściem do sklepu. Mielone da się bez trudu zrobić bez dodatku jajek - i to na kilka sposobów.
Co zamiast jajek do mielonych?
Rolą jajek w mielonych jest sklejenie mięsa tak, by nie rozpadało się w trakcie smażenia. W podobny sposób zadziała mąka ziemniaczana, dodana do mięsa w niewielkiej ilości. Wystarczy tylko 1 łyżka, maksymalnie dwie takiej mąki, by masa na kotlety była odpowiednio zwarta. Zamiast mąki ziemniaczanej możecie też użyć bułki tartej, w dokładnie takiej samej ilości. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone w taki sposób z poniższego przepisu.
Przepis na kotlety mielone bez jajek
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego, w zależności od gustu)
- 1 cebula
- 1 bułka
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zamoczcie bułkę w mleku i odstawcie na kilka chwil.
- W tym czasie obierzcie cebulę i czosnek i posiekajcie bardzo drobno. Następnie dodajcie odciśniętą z mleka bułkę oraz mięso i wymieszajcie.
- Dodajcie sól, pieprz, majeranek oraz 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zamieszajcie i wyróbcie.
- Tak przygotowaną masę formujcie w kształt kotletów, a każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.
- Następnie smażcie kotlety na porządnie rozgrzanym oleju tak, by się dobrze zrumieniły z obu stron.
I gotowe! Tak przygotowane kotlety nie będą się wcale rozpadać pomimo, że nie zawierają w ogóle jajek. Dobrze komponują się z klasycznymi dodatkami do mielonych, czyli tłuczonymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub ćwikłą.