Powoli, dzień za dniem zbliżają się święta, a to znaczy, że wszyscy nabieramy ochoty na domową sałatkę jarzynową. Jak zrobić taką, która będzie wyrazista i pełna smaków? Kluczowa jest tutaj 1 ważna zasada, o której często zapominamy. To właśnie przez ten 1 szczegół danie wychodzi mdłe. Ale spokojnie, nie będziemy was namawiać na dodawanie do waszej sałatki nietypowych składników. Chodzi o sam sposób przygotowywania warzyw

Sałatka jarzynowa - czego się wystrzegać, żeby nie wyszła mdła?

Błędem, który nagminnie wielu z nas popełnia, przygotowując swoją sałatkę, jest obieranie warzyw przed ich ugotowaniem. Choć dla wielu osób wydaje się to niezbędnym krokiem, w rzeczywistości przynosi to więcej szkody, niż pożytku. Dlaczego? Ponieważ obrane warzywa w czasie gotowania tracą znaczą część smaku oraz substancji odżywczych, a na dodatek stają się mniej wyraziste.

Co więcej, jarzyny bez skórki oddają też do wody mnóstwo cennych witamin, więc przygotowana z nich sałatka stanie się mniej wartościowa dla zdrowia. Znacznie lepiej będzie ugotować je w mundurkach i obrać dopiero przed pokrojeniem. Ważne tylko, aby przed wrzuceniem do garnka, dokładnie je umyć pod bieżącą wodą oraz wyszorować je przeznaczoną do tego szczoteczką.

Sałatka jarzynowa - czy solić warzywa?

Kolejną kwestią, która dzieli miłośników sałatki jarzynowej, jest sposób gotowania warzyw. Jedni robią to w osolonej wodzie, a inni wręcz odradzają dodawanie tej przyprawy. Która metoda jest lepsza? Zwolennicy dodawania soli twierdzą, że podbija ona wszystkie naturalne nuty smakowe jarzyn. Z kolei przeciwnicy uważają, że to prosta droga do przesolenia dania, gdyż już sam dodatek kiszonego ogórka daje wystarczająco dużo słonego smaku. Warto zastosować złoty środek i dodać sól, ale tylko w niewielkiej ilości, wystarczy 1 duża szczypta. 

Są też tacy, którzy preferują gotowanie jarzyn w bulionie i również jest to doskonały wybór. Takie warzywa z rosołu mają w sobie znacznie więcej smaku, a przy okazji mamy przygotowane dwa dania za jednym razem, czyli pyszną sałatkę i aromatyczną zupę.