Chcecie dbać o prawidłowe nawodnienie całego organizmu, ale z trudem przychodzi wam picie czystej wody? Ten napój będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko dba o kondycję całego organizmu, ale przy tym też wspaniale smakuje i genialnie orzeźwia. Wprowadźcie go do swojego jadłospisu, a szybko poczujecie pozytywne zmiany. 

Co pić, aby dbać o zdrowie i urodę?

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, warto wprowadzić do jadłospisu ayran, czyli tradycyjny turecki napój na bazie jogurtu i wody. Turcy mówią, że jest on nawet lepszy niż woda, gdyż ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Po pierwsze, wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie, ale to nie wszystkie jego zalety. Ten niepozorny biały napój to prawdziwy eliksir zdrowia i urody, gdyż podczas procesu fermentacji, powstają w nim naturalne antybiotyki, które wzmacniają cały organizm. Zawiera też cenną witaminę D, a także sporą dawkę wapnia, a przy tym bardzo niewielką ilość kalorii.

Ayran - właściwości

Na co jest dobry ayran? Okazuje się, że każda wypita szklanka przynosi ogrom korzyści:

  • usprawnia perystaltykę jelit,
  • wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie,
  • nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • poprawia trawienie,
  • pomaga zasnąć i polepsza jakość snu,
  • wspiera pracę nerek,
  • obniża ciśnienie tętnicze (w tym przypadku pijemy wersję bez soli),
  • ułatwia odchudzanie,
  • poprawia stan cery,
  • zmniejsza zmęczenie i poprawia koncentrację,
  • pomaga zwalczyć objawy kaca.

Przepis na ayran

Z czego robi się ayran? To nic innego jak mieszanka 3 tanich i popularnych składników, które niemal każdy ma w lodówce. Aby go zrobić, wystarczy zblendować jogurt naturalny i wodę w proporcji 1:1 i wszystko doprawić szczyptą soli. Najlepszym wyborem będzie gęsty jogurt grecki lub bałkański.

Samo miksowanie jest już banalnie proste, jednak ważne, aby składniki były wcześniej bardzo mocno schłodzone i dobrze napowietrzone podczas miksowania. To właśnie dzięki temu na powierzchni ayranu tworzy się charakterystyczna pianka. Co prawda tradycyjny przepis na ayran zawiera zwykłą wodę, jednak niektórzy wykorzystują tę gazowaną, aby jeszcze bardziej napowietrzyć napój.