Najpopularniejsze placuszki, które z łatwością można przygotować w domu to racuchy. Mamy jednak przepis, który jest dużą konkurencją dla tych tradycyjnych smakołyków. Jeśli macie ochotę na coś lekkiego, puszystego i obłędnie smacznego – koniecznie musicie spróbować tej propozycji. Będzie idealna zarówno na słodkie śniadanie, jak i kolację oraz podwieczorek. Puchate placuszki możecie podać z odrobiną bitej śmietany, świeżymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. W każdej wersji będą smakować doskonale.
Obłędnie puszyste placuszki z pianką
Placuszki ze słodką pianką przygotujecie naprawdę w kilka chwil. Są delikatne i pokocha je cała wasza rodzina. Dodatkowo do ich przyrządzenia nie potrzebujecie wielu składników, z czego większość z pewnością już macie w swojej kuchni lub lodowce.
Najważniejszym elementem tej potrawy jest słodka pianka – to właśnie dzięki niej efekt jest tak świetny. Zrobicie ją z zaledwie dwóch produktów – białek i cukru. Ona sprawia, że placki na patelni będą rosły jak szalone i wyjdą bardzo delikatne w smaku oraz mięciutkie.
Przepis na puszyste placuszki ze słodką pianką
Potrzebne składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 6 białek
- 70 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ok. 60 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 40 ml oleju roślinnego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw sprawdźcie, czy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową – jest to bardzo ważne podczas przygotowywania tych placuszków;
- Później przygotujcie dość dużą miskę. Wlejcie do niej mleko, dodajcie także żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz olej;
- Wszystkie produkty zmiksujcie na gładką masę, a później stopniowo dodawajcie przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia;
- Całość wymieszajcie, jednak nie róbcie tego zbyt długo, ponieważ wtedy placuszki nie urosną;
- Do kolejnej miski wlejcie białka, a następnie dodajcie do nich cukier puder;
- Całość utrzyjcie na puszystą bezę;
- Następnie łyżka po łyżce dodawaj piankę do miski z ciastem. Wszystko delikatnie wymieszajcie (róbcie to tak, by zachować strukturę piany);
- Lekko natłuśćcie patelnię i za pomocą głębokiej łyżki nakładajcie porcje ciasta;
- Następnie przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie placuszki na małym ogniu do momentu, aż wyrosną;
- Gdy placuszki już urosną – delikatnie przewróćcie je na drugą stronę.