Najpopularniejsze placuszki, które z łatwością można przygotować w domu to racuchy. Mamy jednak przepis, który jest dużą konkurencją dla tych tradycyjnych smakołyków. Jeśli macie ochotę na coś lekkiego, puszystego i obłędnie smacznego – koniecznie musicie spróbować tej propozycji. Będzie idealna zarówno na słodkie śniadanie, jak i kolację oraz podwieczorek. Puchate placuszki możecie podać z odrobiną bitej śmietany, świeżymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. W każdej wersji będą smakować doskonale. 

Obłędnie puszyste placuszki z pianką

Placuszki ze słodką pianką przygotujecie naprawdę w kilka chwil. Są delikatne i pokocha je cała wasza rodzina. Dodatkowo do ich przyrządzenia nie potrzebujecie wielu składników, z czego większość  z pewnością już macie w swojej kuchni lub lodowce.

Najważniejszym elementem tej potrawy jest słodka pianka – to właśnie dzięki niej efekt jest tak świetny. Zrobicie ją z zaledwie dwóch produktów – białek i cukru. Ona sprawia, że placki na patelni będą rosły jak szalone i wyjdą bardzo delikatne w smaku oraz mięciutkie.

Przepis na puszyste placuszki ze słodką pianką

Potrzebne składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ok. 60 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw sprawdźcie, czy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową – jest to bardzo ważne podczas przygotowywania tych placuszków;
  2. Później przygotujcie dość dużą miskę. Wlejcie do niej mleko, dodajcie także żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz olej;
  3. Wszystkie produkty zmiksujcie na gładką masę, a później stopniowo dodawajcie przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia;
  4. Całość wymieszajcie, jednak nie róbcie tego zbyt długo, ponieważ wtedy placuszki nie urosną;
  5. Do kolejnej miski wlejcie białka, a następnie dodajcie do nich cukier puder;
  6. Całość utrzyjcie na puszystą bezę;
  7. Następnie łyżka po łyżce dodawaj piankę do miski z ciastem. Wszystko delikatnie wymieszajcie (róbcie to tak, by zachować strukturę piany);
  8. Lekko natłuśćcie patelnię i za pomocą głębokiej łyżki nakładajcie porcje ciasta;
  9. Następnie przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie placuszki na małym ogniu do momentu, aż wyrosną;
  10. Gdy placuszki już urosną – delikatnie przewróćcie je na drugą stronę.