Kaszanka to typowo polska kiełbasa, nazywana też krupniokiem, kiszką lub kaszokiem. Najpopularniejsza jest w kuchni śląskiej, ale zyskała też zasłużoną sławę w całej Polsce. Dzieci, zwłaszcza gdy dowiadują się, co w niej jest, rzadko mają na nią ochotę. Wewnątrz zwykle jest kasza gryczana lub jęczmienna, wieprzowa krew oraz zmielone podroby, cebula i przyprawy, w tym obowiązkowo majeranek i pieprz. Kaszanka to kiełbasa dla koneserów, zrobiona z myślą o wszystkich składnikach, które inaczej poszłyby na zmarnowanie.
Kaszanka z grilla - jak zrobić ją w oryginalny sposób?
Grillowana kaszanka na ruszcie nabiera głębi smaku – jest lepsza niż z patelni, ale lubi pękać – zwłaszcza, gdy trzyma się ją za długo. W folii wystarczy jej 15 minut. Kaszankę, która pękła, możecie też rozsmarować na kawałku chleba lub na bagietce i zjeść z musztardą jako kanapkę. My jednak mamy dla was smakowity i niebanalny pomysł na to, jak uniknąć jej pękania, a jednocześnie podać ją w apetyczny sposób, który zrobi wrażenie na gościach. Jeśli nie lubicie mięsa ze słodkimi dodatkami, zamiast jabłek możecie wykorzystać duże wydrążone kalarepy, rzepy lub cebule. Wybierzcie dość twarde warzywo – pomidor z grilla szybko rozmięknie i przestanie trzymać formę.
Jabłkowa kaszanka z grilla - przepis
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 300 g kaszanki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 korniszony
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie umyjcie i odetnijcie im czubki. Odstawcie je na bok, będą wam potrzebne;
- Wydrążcie ostrożnie gniazda nasienne. Skropcie sokiem z cytryny i natrzyjcie tymiankiem;
- Kaszankę wyjmijcie z osłonki i rozgniećcie widelcem;
- Cebulę, czosnek oraz korniszony drobno posiekajcie;
- Kaszankę wymieszajcie z poszatkowaną cebulą, czosnkiem i korniszonami. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem;
- Jabłka nafaszerujcie kaszanką, przykryjcie "czapeczkami" z odciętych wierzchów;
- Pieczcie na ruszcie ok. 25-30 minut.
Taką kaszankę możecie zrobić również w domowym piekarniku, jeśli pogoda na grilla akurat nie dopisze. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej dymny, wędzony posmak mięsa, do farszu dodajcie też pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.
Komentarze