Kaszanka to typowo polska kiełbasa, nazywana też krupniokiem, kiszką lub kaszokiem. Najpopularniejsza jest w kuchni śląskiej, ale zyskała też zasłużoną sławę w całej Polsce. Dzieci, zwłaszcza gdy dowiadują się, co w niej jest, rzadko mają na nią ochotę. Wewnątrz zwykle jest kasza gryczana lub jęczmienna, wieprzowa krew oraz zmielone podroby, cebula i przyprawy, w tym obowiązkowo majeranek i pieprz. Kaszanka to kiełbasa dla koneserów, zrobiona z myślą o wszystkich składnikach, które inaczej poszłyby na zmarnowanie.

Kaszanka z grilla - jak zrobić ją w oryginalny sposób?

Grillowana kaszanka na ruszcie nabiera głębi smaku – jest lepsza niż z patelni, ale lubi pękać – zwłaszcza, gdy trzyma się ją za długo. W folii wystarczy jej 15 minut. Kaszankę, która pękła, możecie też rozsmarować na kawałku chleba lub na bagietce i zjeść z musztardą jako kanapkę. My jednak mamy dla was smakowity i niebanalny pomysł na to, jak uniknąć jej pękania, a jednocześnie podać ją w apetyczny sposób, który zrobi wrażenie na gościach. Jeśli nie lubicie mięsa ze słodkimi dodatkami, zamiast jabłek możecie wykorzystać duże wydrążone kalarepy, rzepy lub cebule. Wybierzcie dość twarde warzywo – pomidor z grilla szybko rozmięknie i przestanie trzymać formę. 

Jabłkowa kaszanka z grilla - przepis

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 300 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 korniszony
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Jabłka dokładnie umyjcie i odetnijcie im czubki. Odstawcie je na bok, będą wam potrzebne;
  • Wydrążcie ostrożnie gniazda nasienne. Skropcie sokiem z cytryny i natrzyjcie tymiankiem;
  • Kaszankę wyjmijcie z osłonki i rozgniećcie widelcem;
  • Cebulę, czosnek oraz korniszony drobno posiekajcie;
  • Kaszankę wymieszajcie z poszatkowaną cebulą, czosnkiem i korniszonami. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem;
  • Jabłka nafaszerujcie kaszanką, przykryjcie "czapeczkami" z odciętych wierzchów;
  • Pieczcie na ruszcie ok. 25-30 minut.

Taką kaszankę możecie zrobić również w domowym piekarniku, jeśli pogoda na grilla akurat nie dopisze. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej dymny, wędzony posmak mięsa, do farszu dodajcie też pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.