Automat przeznaczony jest do wypieku chleba o pojemności  750g do 900g.

Posiada 12 funkcji pieczenia chleba, co daje nam spore możliwości w użytkowaniu maszynki.

Nosząc się z zamiarem kupna automatu do wypieku chleba, musimy zwrócić uwagę jak liczną mamy gromadkę. Jeśli jest to, jedna do trzech osób, ten automat, który mogłam przetestować będzie doskonałym rozwiązaniem.

Różne są opinie na temat wielkości i ilości mieszadeł. Nie prawdą jednak  jest, że  maszynki z dwoma mieszadłami są lepsze i na takich należy się skupiać. Nie są oczywiście gorsze, ale spełniają swoją funkcję tak samo dobrze jak te, z jednym. Po prostu potrzeba dwóch jest spowodowana pojemnością misy automatu.

Wygląd:

Automat jest biały, panel niestety w języku angielskim co sprawia, iż niektóre osoby będą miały problem z obsługą i są zmuszone do częstego korzystania z instrukcji obsługi. Jest opisana przystępnie, oczywiście w języku polskim. Wyświetlacz duży i czytelny. W pokrywie zamieszczona została szybka, dzięki której możemy obserwować na jakim etapie jest nasz wypiek.

Działanie:

Maszynka wypieka chleb w postawnym  programie około 3,5 godziny. Funkcja zarumieniania działa prawidłowo i uzyskamy  chleb o kolorze skórki jaki lubimy. Są do wyboru 3 rodzaje: blady, średnio wypieczony i mocno zarumieniony.

Oprócz początkowej  fazy wyrabiania ciasta, maszynka właściwie pracuje bezgłośnie. Sygnalizuje kiedy możemy dosypywać różne dodatki do naszego wypieku, oraz informuje nas dźwiękiem o zakończeniu procesu pieczenia.

Ma 10 minutową  funkcje zapamiętywania programu, na wypadek chwilowego braku prądu.  Bez potrzeby wciskania przycisku, maszyna sama wznowi proces pieczenia.

Posiada również funkcję podtrzymywania temperatury chleba do 60 minut. Funkcja ta przydatna jest, gdy musimy nagle wyjść przed zakończeniem wypieku, co pozwala na utrzymanie ciepła, aby można było wyjąć chleb zanim się „zaparzy”.

Funkcja opóźnienie (którą uwielbiam) daje nam możliwość ustawienia opóźnionego wypieku maksymalnie do 13 godzin. Rewelacyjne rozwiązanie, gdy nastawiamy maszynę wieczorem, rano mamy świeże domowe pieczywo.

Podsumowanie:

Najbardziej przydatna dla mnie funkcja oprócz oczywistego, czyli wypieku różnego rodzaju chleba okazała się FUNKCJA DELAY (opóźnienie), która pozwoliła na cieszenie się rannym, świeżym i chrupiącym pieczywem.

Zalety:
  1. Instrukcja obsługi  - czytelna, każdy jest w stanie wg niej opanować działanie automatu,
  2. Wygląd – prosty, zmieści się w każdej nawet najmniejszej kuchni,
  3. Funkcja DEALAY, czyli późnienia do 13 godzin
  4. Zapamiętywanie  programu do 10 minut w przypadku chwilowego braku prądu.
Wady:
  1. Panel w języku angielskim -  gdzie większość firm proponuje w języku polskim
  2. Skala podziałki na kubku mało czytelna – ledwo widoczna
  3. Książka z przepisami – w formie tabelki, gdzie na początku w ogóle nie zorientowałam się, że to  właśnie książeczka z przepisami.
Informacje od producenta:
  • Urządzenie przeznaczone do pieczenia różnych rodzajów chleba
  • 12 funkcji pieczenia chleba
  • Pojemność: 750-900g
  • Wyjmowany pojemnik na chleb
  • Nieprzywierająca powierzchnia
  • Zegar
  • Funkcja utrzymania temperatury - po zakończeniu pieczenia temperatura chleba jest podtrzymywana przez 60 minut
  • Kubek i łyżka odmierzające
  • Moc: 600W

Menu programów:
  1. Basic – podstawowe
  2. French - francuskie
  3. Whole wheat – pełnoziarnisty
  4. Quick – szybki wypiek chleba
  5. Sweet – słodkie pieczywo
  6. Ultra Fast I – ultraszybki wypiek dla 2.0lb
  7. Ultra fast II – ultraszybki wypiek dla 1.0lb
  8. Dough – ciasto ugniatanie rośnięcie bez pieczenia
  9. Jam (dżem) – gotowanie dżemu i marmolady
  10. Cake(ciasto) - ugniatanie, rośnięcie z sodą lub proszkiem do pieczenia.
  11. Sandwitch (sandwicz) – pieczenie chleba o lekkiej konsystencji
  12. Bake (pieczenie) – tylko pieczenie bez ugniatania

First Austria