Zapiekanka mięsno-kapuściana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, prosta zapiekanka z mięsem i kapustą przykryta warstwą serową.

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja dla 3 osób:
    1/4 główki białej kapusty
    25 dag mielonego mięsa
    1/2 bułki kajzerki
    1 jajko
    1 średnia cebula
    10 dag sera mozzarella (nie w solance)
    2-3 łyżki majonezu
    1-2 łyżki ketchupu
    1 płaska łyżeczka vegety
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Zapiekanki Majonez Ser

Zapiekanka mięsno-kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, posypać vegetą, lekko wygnieść ręką. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, wyrównać, lekko przygnieść.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oleju. Równomiernie wyłożyć na warstwę kapusty.
  • 3. Bułkę zalać wodą, odstawić na 5 minut, odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, sól, pieprz (do smaku). Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć równomiernie na warstwę cebuli, lekko ugnieść.
  • 4. Ser mozzarella pokroić na plasterki, ułożyć na mięsie mielonym. Wierzch posmarować majonezem, polać ketchupem.
  • 5. Zapiekankę, w przykrytym naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°. Piec ok. 45- 50 minut.

Porady

Zamiast bułki kajzerki można dodać 1-2 łyżki bułki tartej i ok.2-3 łyżki wody. Zamiast sera mozzarella można dodać inny żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować