Dziś zapraszam na superfoods, czyli na sałatkę z komosą ryżową, brokułem i krewetkami. Taka sałatka sprawi, że mamy więcej witalności i energii! Jest pożywna i szybka w przygotowaniu. Polecam.
40 min
Składniki:
Składniki na sałatkę:
◦150 g komosy ryżowej (quinoa)
◦30 g brokuły
◦30 g zielonego kalafiora
◦½ czerwonej cebuli
◦4 łyżki kukurydzy konserwowej
◦4 rzodkiewki
◦2 łyżki pestek dyni
◦2 łyżki łuskanego słonecznika
◦2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
◦1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
◦sól
◦pieprz
Składniki na krewetki:
◦12 świeżych dużych krewetek
◦1 łyżka oleju kokosowego (masła kokosowego)
◦1 ząbek czosnku
◦sól
◦sok z ½ cytryny
Składniki na sos:
◦3 łyżki oliwy z oliwek
◦1 ząbek czosnku
◦1 łyżeczka kolendry nasion
◦sok z 1 cytryny
◦1 łyżeczka płynnego miodu
◦sól
◦pieprz
Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.
Przygotowanie sałatki:
Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Kalafiora i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plasterki i dodajemy do komosy. Tak samo jak nasiona słonecznika, dyni i nasiona chia oraz kukurydze i posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystko skrapiamy połową przygotowanego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie krewetek:
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.
Komosę nakładamy na talerze, dodajemy ugotowane brokuły i kalafiora oraz krewetki. Polewamy pozostałym sosem.
Komentarze