Sałatka porowa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę średniej wielkości, przełożyć do miski. Pora porządnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki ( łącznie z zieloną częścią- jeśli ktoś woli łagodniejszy smak może najpierw porę sparzyć). Przełożyć do miski i palcami rozwarstwić każdy krążek pory. Ulubioną wędlinę ( ja użyłam szyneczki,którą piekłam na święta) pokroić w niedużą kostkę (jeśli ma osłonkę lub jakiś flak to obrać z tego wędlinę), dodać do pozostałych składników. Kukurydzę porządnie osączyć na sicie, wysuszyć i przełożyć do pozostałych składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać majonez i także wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godz, ale najlepiej smakuję na drugi dzień. Polecam i smacznego!
Komentarze