Sałatka porowa z kukurydzą

5 (152 ocen)

  • 45 min

Pyszna sałatka dla wielbicieli pora:), jest lekko ostrawa

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dag pora (zielone części także)
    25 dag dowolnej wędliny
    4 jajka
    puszka kukurydzy konserwowej (400g)
    5 łyżek majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka porowa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę średniej wielkości, przełożyć do miski. Pora porządnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki ( łącznie z zieloną częścią- jeśli ktoś woli łagodniejszy smak może najpierw porę sparzyć). Przełożyć do miski i palcami rozwarstwić każdy krążek pory. Ulubioną wędlinę ( ja użyłam szyneczki,którą piekłam na święta) pokroić w niedużą kostkę (jeśli ma osłonkę lub jakiś flak to obrać z tego wędlinę), dodać do pozostałych składników. Kukurydzę porządnie osączyć na sicie, wysuszyć i przełożyć do pozostałych składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać majonez i także wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godz, ale najlepiej smakuję na drugi dzień. Polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować