Służy do pokrycia tortów, ale i do mniejszych dekoracji.
30 min
Składniki:
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka glukozy
8 łyżek cukru pudru
skrobia ziemniaczana do podsypania
1 łyżeczka galaretki (truskawkowej, agrestowej, jeżynowej) w zależności od koloru masy
1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody jedną łyżeczkę żelatyny spożywczej, wystudzić. Do miski wsypać glukozę, przesiany cukier puder, wlać rozpuszczoną żelatynę, zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując skrobią ziemniaczaną. kieliszkiem wykrawać krążki i ruloniki formując róże. Na jedną róże ok 5-6 krążków. Pozostawić do wyschnięcia.
Porady
Jeśli chcemy alby masa była kolorowa rozpuszczamy 1 łyżeczka galaretki (truskawkowej, agrestowej, jeżynowej) w zależności od koloru masy z żelatyną
Komentarze