Lody jabłkowe z kropelką rumu

5 (200 ocen)

Lody przygotowałam na zamówienie męża

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    2 czubate łyżki cukru trzcinowego (40 g) – można zwiększyć w zależności od słodkości jabłek
    skórka otarta z 1 cytryny
    200 g śmietanki kremówki 30%
    125 g mascarpone
    0,5 szklanki pełnotłustego mleka
    4 łyżki soku z cytryny
    25 ml rumu
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody

Lody jabłkowe z kropelką rumu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Misę maszynki odpowiednio wcześniej zamrozić.
    Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, sok wycisnąć.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny i na małym ogniu dusić kilka-kilkanaście minut, aż jabłka będą miękkie, a sos odparuje.
    Zmiksować, niekoniecznie na gładko, przestudzić.
    Mascarpone zmiksować ze śmietanką i mlekiem, dodać uduszone jabłka, rum i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
    Uruchomić maszynkę do lodów, wlać przygotowaną masę i kręcić do zgęstnienia – mnie wystarczyło 30 minut.
    Lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.

Porady

śmietanka, mascarpone i mleko powinny być dobrze schłodzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować