2 duże jabłka
2 czubate łyżki cukru trzcinowego (40 g) – można zwiększyć w zależności od słodkości jabłek
skórka otarta z 1 cytryny
200 g śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone
0,5 szklanki pełnotłustego mleka
4 łyżki soku z cytryny
25 ml rumu
Lody jabłkowe z kropelką rumu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Misę maszynki odpowiednio wcześniej zamrozić.
Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, sok wycisnąć.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny i na małym ogniu dusić kilka-kilkanaście minut, aż jabłka będą miękkie, a sos odparuje.
Zmiksować, niekoniecznie na gładko, przestudzić.
Mascarpone zmiksować ze śmietanką i mlekiem, dodać uduszone jabłka, rum i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
Uruchomić maszynkę do lodów, wlać przygotowaną masę i kręcić do zgęstnienia – mnie wystarczyło 30 minut.
Lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.
Porady
śmietanka, mascarpone i mleko powinny być dobrze schłodzone
Komentarze