1.W filiżance z małą ilością ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Do miski wlewamy 75 ml letniego mleka (ok 8 łyżek), 3 łyżki mąki pszennej, cukier. Całość mieszamy dodając rozpuszczone drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
2.Następnie dosypujemy pozostałą część mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, dolewamy mleko i wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto i ostawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem).
3.Jak już ciasto wyrośnie, formujemy z nich 6 większych lub 8 małych kulek. Zostawiamy je na ok. 10 minut.
4.Rozciągamy kulki tak, aby utworzyły placek.
5.Wrzucamy placek na rozgrzany olej i smażymy ok 5 minut na głębokim oleju z obu stron.
6.W miseczce mieszamy czosnek rozgnieciony w prasce z łyżeczką oleju i małą ilością letniej przegotowanej wody (ok 3 łyżki).
7.Usmażonego langosza nakładamy pędzelkiem czosnek (wedle uznania), posypujemy startym na tarce serem żółtym i polewamy całość ketchupem. Smacznego
Porady
Langosze można również posmarować sosem czosnkowym.
Komentarze