• 60 min

Potrawa ta kojarzy mi się z wakacjami na Węgrzech oraz pobytem na basenach termalnych na Słowacji. Ilekroć tam jestem, zawsze zamawiam langosze.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 ml mleka
    10 dkg drożdży
    20 dkg ostrego sera żółtego
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    ketchup
    olej
    ok. 3 łyżki letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W filiżance z małą ilością ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Do miski wlewamy 75 ml letniego mleka (ok 8 łyżek), 3 łyżki mąki pszennej, cukier. Całość mieszamy dodając rozpuszczone drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
  • mieszanie składników 2. Następnie dosypujemy pozostałą część mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, dolewamy mleko i wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto i ostawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem).
  • formowanie kulek 3. Jak już ciasto wyrośnie, formujemy z nich 6 większych lub 8 małych kulek. Zostawiamy je na ok. 10 minut.
  • formowanie placków 4. Rozciągamy kulki tak, aby utworzyły placek.
  • smażenie 5. Wrzucamy placek na rozgrzany olej i smażymy ok 5 minut na głębokim oleju z obu stron.
  • 6. W miseczce mieszamy czosnek rozgnieciony w prasce z łyżeczką oleju i małą ilością letniej przegotowanej wody (ok 3 łyżki).
  • 7. Usmażonego langosza nakładamy pędzelkiem czosnek (wedle uznania), posypujemy startym na tarce serem żółtym i polewamy całość ketchupem. Smacznego

Porady

Langosze można również posmarować sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować