Korniszony z tradycją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na korniszony dobre są drobne cienkie ogórki ok 2-5 cm.
Należy je dokładnie umyć , ułożyć w kamiennym garnku lub misce przesypując solą, przykryć talerzykiem, obciążyć i tak zostawić na 24 h.
Następnie ciasno ułożyć w przygotowanych małych słoikach.
Marchew umyć , oczyścić, opłukać i pokrajać karbowanym nożykiem w plasterki.Ocet zmieszać z wodą ( 1,5 szklanki ), dodać listek laurowy, marchew , cukier i goździki.Zagotować . Czosnek obrać , opłukać i wrzucić do słoika z korniszonami.
Zalać korniszony gorącą zalewą, wstawić do garnka i pasteryzować przez 20 minut w temp. 90 stopni C.
Ostudzić .
Porady
Zalewa wychodzi ostra dlatego ja od razu na taką ilość octu dałam 4 szklanki wody a nie 1,5.
Marchewki również wkroiłam troszkę więcej .
Komentarze