Korniszony z tradycją

4.5 (179 ocen)

Zupełnie inny sposób na korniszony chociaż wymaga więcej pracy. Przepis ma 25 lat !!!

Składniki:

  • 1 kg drobnych ogóreczków
    4 łyżki soli
    1/2 szklanki octu
    3 łyżki cukru
    kilka goździków
    kilka listków laurowych
    3-4 ząbki czosnku
    1 mała marchewka


Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Korniszony z tradycją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na korniszony dobre są drobne cienkie ogórki ok 2-5 cm.
    Należy je dokładnie umyć , ułożyć w kamiennym garnku lub misce przesypując solą, przykryć talerzykiem, obciążyć i tak zostawić na 24 h.
    Następnie ciasno ułożyć w przygotowanych małych słoikach.
    Marchew umyć , oczyścić, opłukać i pokrajać karbowanym nożykiem w plasterki.Ocet zmieszać z wodą ( 1,5 szklanki ), dodać listek laurowy, marchew , cukier i goździki.Zagotować . Czosnek obrać , opłukać i wrzucić do słoika z korniszonami.
    Zalać korniszony gorącą zalewą, wstawić do garnka i pasteryzować przez 20 minut w temp. 90 stopni C.
    Ostudzić .

Porady

Zalewa wychodzi ostra dlatego ja od razu na taką ilość octu dałam 4 szklanki wody a nie 1,5. Marchewki również wkroiłam troszkę więcej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować