Moje ulubione ogóreczki, w zimę zajada się nimi cała rodzina! Składniki z przepisu powinny wystarczyć na 6 litrowych słoików.
2 godz.
Składniki:
3 kg małych ogórków
koper
3 litry wody
1/2 litra octu
3 łyżki soli
12 łyżek cukru
30 ziarenek ziela angielskiego (po 5 na słoik)
12 liści laurowych (po 2 na słoik)
6-7 łyżeczek gorczycy
1.Do każdego słoika nakładamy garść umytego kopru, nasypujemy po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie umyte ogórki wkładamy do słoików tak by były ściśnięte.
2.W garnku gotujemy 3 litry wody 0,5 l octu, 12 łyżkami cukru i 3 łyżkami soli, 30 zielami angielskimi i 12 liśćmi laurowymi.
3.Ogórki zalewamy zagotowaną miksturą tak by wszystkie ogórki były przykryte. Wycieramy ranty słoików i porządnie zakręcamy, układamy do góry dnem i zostawiamy na całą dobę.
4.Słoiki na drugi dzień pasteryzujemy przez 5 – 10minut i znowu odkładamy do góry dnem. Po wystudzeniu, słoiki możemy wynieść do piwnicy lub spiżarni.
Porady
Ogórki będą dobre do spożycia po min. 2-3 miesiącach. :)
Komentarze