Jaskółcze gniazda

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kotlety ze schabu z jajkiem, przepis kuchni śląskiej.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -schab (u mnie ok. pół kg, wyszło 6 kotletów)
    -tyle jajek ile kotletów
    -tyle plasterków wędzonego boczku ile kotletów
    -musztarda
    -1 duża cebula
    -olej do smażenia
    -2 liście laurowe
    -2 kulki ziela angielskiego
    -pieprz mielony i pieprz w kulkach
    -sól
    -mąka do obtoczenia
    -woda
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy Jajko

Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
    Schab kroimy w plastry, cienko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy musztardą, kładziemy na nim plasterek boczku i całe jajko. Zawijamy i związujemy sznurkiem. Kotlety obtaczamy w mące, smażymy na oleju (najlepiej w garnku). Kiedy kotlety są przyrumienione ze wszystkich stron zalewamy całość wodą (u mnie 3 szklanki), wrzucamy pieprz w kulkach, liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżki soli. Gotujemy ok. pół godziny Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy aż cebula ugotuje się, a kotlety będą miękkie- ok. godziny (cały czas na małym ogniu).

Porady

Przed podaniem zdejmujemy sznurki. Podajemy polane sosem od gotowania. Możemy co jakiś czas przemieszać żeby się nie przypaliło. Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować