Kotlety ze schabu z jajkiem, przepis kuchni śląskiej.
2 godz. 30 min
Składniki:
-schab (u mnie ok. pół kg, wyszło 6 kotletów)
-tyle jajek ile kotletów
-tyle plasterków wędzonego boczku ile kotletów
-musztarda
-1 duża cebula
-olej do smażenia
-2 liście laurowe
-2 kulki ziela angielskiego
-pieprz mielony i pieprz w kulkach
-sól
-mąka do obtoczenia
-woda
Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Schab kroimy w plastry, cienko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy musztardą, kładziemy na nim plasterek boczku i całe jajko. Zawijamy i związujemy sznurkiem. Kotlety obtaczamy w mące, smażymy na oleju (najlepiej w garnku). Kiedy kotlety są przyrumienione ze wszystkich stron zalewamy całość wodą (u mnie 3 szklanki), wrzucamy pieprz w kulkach, liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżki soli. Gotujemy ok. pół godziny Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy aż cebula ugotuje się, a kotlety będą miękkie- ok. godziny (cały czas na małym ogniu).
Porady
Przed podaniem zdejmujemy sznurki.
Podajemy polane sosem od gotowania.
Możemy co jakiś czas przemieszać żeby się nie przypaliło.
Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna".
Komentarze