Domowe pizzerinki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mniejszą szaszetkę wymieszaj 200 ml ciepłej wody i z 2 łyżkami oleju. Następnie dodaj 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto przez 3 minuty. Jeśli ciasto klei się do rąk dosypujemy szczyptę mąki. Przykrywamy ciasto i odstawiamy je na 20 minut w ciepłe miejsce.
2.SOS: większą szaszetkę łączymy z 6 łyżkami zimnej wody i dobrze mieszamy. Kroimy szynkę i pieczarki na drobne kawałki, pomidora na półplasterki, ser żółty zetrzeć na tarce.
3.Dzielimy ciasto na 4 części i na blasze do pieczenia posypanej mąką uformuj 4 pizze o średnicy 14-15 cm każdą. Rozprowadzamy sos na środku każdej z nich, następnie kładziemy szynkę, pomidora i pieczarki. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy pizzerki do nagrzanego do 210 stopni C. Piekarnika na środkowy poziom i piec ok 15-20 minut. Gotowe pizzerki smarujemy majonezem i keczapem. Smacznego.
Komentarze