Ciastka owsiane to doskonały pomysł na zdrowe słodkości. Każdego z nas raz na jakiś czas nachodzi chęć na małe co nieco, ale jednocześnie zależy nam, by dostarczać organizmowi pełnowartościowe produkty. W takiej sytuacji warto upiec w domu ciastka owsiane z takimi dodatkami, które zapewnią nam dawkę energii i porcję słodyczy bez wyrzutów sumienia.

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Ciastka owsiane - czy są zdrowe?

Płatki owsiane – to podstawa wszystkich przepisów na ciastka w naszej galerii. Warto przyjrzeć się im bliżej, bo to wartościowy produkt o dużej wartości dla naszego organizmu, choć wciąż mało jeszcze doceniany.

Owies to zboże, które wyróżnia się zawartością białka i błonnika. Szczególnie ten drugi produkt ma dla zdrowia spore znaczenie, bo owies zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, który wspomaga pracę jelit oraz nierozpuszczalny – ten dba o utrzymanie niskiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Białka zawarte w płatkach owsianych wzmacniają układ odpornościowy, mają wpływ na wzrost i regenerację organizmu.

 

Spożycie płatków owsianych dostarcza naszemu organizmowi także mangan, cynk, witaminę E i kwas foliowy. Ciastka owsiane to zdrowa i smaczna przekąska, na którą mogą, a wręcz powinny skusić się raz na jakiś czas także osoby dbające o linię.

Kwestie zdrowotne to najważniejsze zalety ciastek owsianych, ale nie jedyne. Bo takie ciastka przygotować można w kilka chwil – ich upieczenie zajmuje dłużej niż mieszanie składników, a do ich wykonania potrzebujemy jedynie miski i szpatułki – nie trzeba nawet odpalać miksera. Ba, w naszej galerii znajdziesz nawet pomysł na te ciastka bez pieczenia.

 

Co więcej ciasteczka owsiane to ogromne pole do popisu, bo dodać do nich możemy praktycznie wszystko – suszone owoce (ich dodatek pozwala na zmniejszenie ilości cukru), orzechy, czekoladę, wiórki kokosowe, skórki z cytrusów i przyprawy, które lubimy.

 

Przepis na ciasteczka owsiane

Chyba najpopularniejszy przepis na ciasteczka owsiane to tak zwane ciastka ANZAC. To słodkości popularne już na całym świecie, choć wywodzą się z Australii. Legenda głosi, że te ciastka powstały dla żołnierzy wojsk Australii i Nowej Zelandii, którzy w trakcie I Wojny Światowej walczyli w Europie. Ciastka te, będące połączeniem płatków owsianych, koksa i golden syropu, miały przetrwać długą drogę na front. I faktycznie, chrupiące na początku, po upływie czasu stają się bardziej miękkie.

 

Ciastka ANZAC to propozycja dla miłośników chrupiących słodkości z nutą kokosa. Jednak przepisów na ciastka owsiane jest sporo więcej i każdy znajdzie odpowiednią wersję dla siebie. Bo na przykład ciasteczka owsiane fit to kompromis między chęcią trzymania diety a potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego. Dla poszukiwaczy przepisów na dietetyczne ciastka owsiane, mamy przepis na te z dodatkiem banana. Nie tylko zastępuje on jajko i skleja wszystkie składniki (nie musimy dodawać wiele tłuszczu), ale i dzięki temu dodatkowi możemy pominąć cukier. Co więcej banan to źródło potasu, który wpływa na mięśnie i układ nerwowy.

To tylko jeden z pomysłów na dietetyczne ciastka owsiane, jeszcze więcej pomysłów znajdziesz w naszej galerii.