Ciasteczka Anzac

4.49 (161 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka Anzac to jedne z moich ulubionych ciasteczek ponieważ: do ich przygotowania nie potrzeba jajek, ich wykonanie zajmuje zaledwie chwilę, a poza tym bardzo dobrze się przechowują. Przepis pochodzi z dwutygodnika "Smakowite Wypieki" nr. 2. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g masła
    1 łyżka golden syrup (zastąpiłam płynnym miodem)
    1 łyżeczka sody
    100 g drobnego cukru (użyłam tylko 30 g cukru)
    75 g płatków owsianych
    75 g suszonych wiórków kokosowych
    100 g mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka anzac - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Masło podgrzewamy w rondelku. Do masła dodajemy golden syrup lub miodu i dokładnie mieszamy. W filiżance lub innym niewielkim naczyniu wlewamy 2 łyżki wrzątku i sodę. Filiżankę z sodą dodajemy następnie do rondelka z masłem.
  • 3. Cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mąkę mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy do miski zawartość rondelka z rozpuszczonym masłem i mieszamy. Z masy kształtujemy ciasteczka (z około 1- 1,5 łyżki ciasta). Ciastka przekładamy na blachę zachowując odstępy.
  • 4. Ciastka pieczemy przez około 8-10 minut aż wyrosną i się uzyskają brązowo-złoty kolor. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować