Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki

4.48 (201 ocen)

  • 30 min

Smaczna wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki i insalatiną. Skropione wszystko ziołowym sosem.

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
    liście z rzodkiewki (z tego pęczka)
    2 garście sałaty - ja dodałam włoską insalatinę
    10 pomidorków koktailowych kiściowych
    1 ogórek wężowy
    1/2 lub mała cebulka czerwona
    1 mała surowa marchewka
    SOS:
    1 łyżka octu winnego jasnego
    3 łyżki oliwy truflowej
    1 łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rzodkiewki wyciąć liście. Wypłukać je razem z sałatą (insalatiną).
  • 2. Wymytą rzodkiewkę i pomidorki pokroić w plasterki
  • 3. Ogórek obrać, pokroić w plasterki
  • 4. Cebulke obrać, pokroić w piórka
  • 5. Marchwekę wymyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubym oczku lub pokroić w małe słupki
  • 6. Wysuzone liście rzodkiewki i sałatę połączyć z warzywami. Polać wszystko sosem przygotowanym z oliwy truflowej, octu, musztardu i ziół.

Porady

INSALATINA to sałata pochodząca z Włoch. Ma lekko gorzkawy smak. We Włoszech jest traktowana tak jak u nas zwykła sałata. Do kupienia w Lidlu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować