Szkockie jajka

4.5 (160 ocen)

  • 34 min

Jajka według szkockiego przepisu

  • 34 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 średnia cebula
    0,25 dag mięsa mielonego ( może być również drobiowe )
    bułka tarta
    sól
    pieprz biały mielony (lub czarny świeżo zmielony)
    ½ łyżeczki musztardy
    olej (głębokie smażenie)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Kulki

Szkockie jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Gotujemy 4 jajka na twardo.(8 minut w lekko wrzącej wodzie.
    2.Wkładamy jajka do zimnej wody aby ostygły
    3.Ucieramy cebulę na tarce i dodajemy do mięsa

    4.Do masy mięsnej dodajemy 3 do4 łyżek bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawiamy do panierowania )

    5.Doprawiamy solą i pieprzem .Obieramy jajka.

    6 Masę mięsną dzielimy na 4 części i otaczamy nią jajka –formujemy kulki.

    7.Panierujemy je w mące i pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżką wody , bułką tartą ( najlepiej przesianą przez sitko ).
    8.Rozgrzewamy tłuszcz we frytkownicy do 180 stopni . Kulki mięsne wkładamy do koszyczka i z ostrożnością zanurzamy w tłuszczu. Smażymy na złoty kolor ( około 8 minut ).
    9.Kulki wykładamy i odsączamy z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku)

Porady

Jeżeli nie chcemy smażyć jajek w głębokim tłuszczu to możemy je spryskać sprayem do smażenia i włożyć do piekarnika ( dobry spray do smażenia jest firmy PAM - widziałem że jest dostępny na allegro ale gdzie indziej też się pewnie dostanie) Nie próbowałem tego rozwiązania ale czytałem że ludzie tak robią w Anglii z innymi potrawami które wymagają smażenia w głębokim tłuszczu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Panierka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować