Sałatka z mango, smażonym tofu z fasoli, ogórkiem i marchewką

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Szybka sałatka zawierająca miks słodkiego, kwaśnego i pikantnego o różnorodnej fakturze i orientalnym smaku

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 blok tofu z fasoli
    2 łyżki sosu sojowego

    miks sałat - 150 g
    1 mango około 300g
    1 marchewka
    1 ogórek gruntowy
    100g orzeszków ziemnych
    50g kiełków z rzodkiewki
    pęczek szczypiorku

    sos
    1 łyżeczka sosu sriraracha
    1 łyżeczka miodu
    sok z limonki
    1 łyżka oleju
    1 łyżka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Sałatka z mango, smażonym tofu z fasoli, ogórkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z mango, smażonym tofu z fasoli, ogórkiem i marchewką 1. Miks sałat, opłukane kiełki przekładam do misy
  • Sałatka z mango, smażonym tofu z fasoli, ogórkiem i marchewką 2. Umytego ogórka kroję na pół, następnie w półksięże. Obrane mango i marchewkę w plasterki. Okładam na sałacie. Dodaję orzeszki, szczypiorek.
  • Sałatka z mango, smażonym tofu z fasoli, ogórkiem i marchewką 3. Pokrojone domowe tofu z fasoli polewam sosem sojowym i smażę na rozgrzanej patelni
  • Sałatka z mango, smażonym tofu z fasoli, ogórkiem i marchewką 4. Na sałtce układam tofu, przed podanie polewam sosem, mieszam i jemy :)

Porady

Użyłam pikantnego tofu z fasoli przyprawionego harrisą, dlatego nie dodawałam przypraw do marynaty za wyjątkiem sosu sojowego. Jeżeli używam wersji naturalnej tofu z fasoli, dodaję wtedy troche tartego imbiru, miodu, czosnku, chili i sos sojowy - by nadać charakter smażonym kostkom. W sezonie letnim do takiej sałatki obowiązkowo dodaję pęczek siekanej kolendry, która nada orientalny smak sałatce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Kolacja Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować