W dzieciństwie zawsze to ciasto z jabłkami robiła moja mama, znikało w mgnieniu oka :)
15 min
Składniki:
5 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru (mogą być też waniliowe)
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
jabłka (lub inne owoce)
Pyszne i szybkie ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie wszystkich składników by mieć je pod ręką
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, budynie i proszek mieszamy ze sobą. Gdy jajka będą już ubite dodajemy wymieszaną mąkę z budyniami i proszkiem, stopniowo dodajemy olej.
3.Do ubitej masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. I wlewamy na blaszkę uprzednio wysmarowaną i posypaną bułką tartą.
4.Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 55 minut.
Po wystygnięciu ciasto z jabłkami posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Jabłka można pokroić w półksiężyce i ułożyć na wierzchu ciasta.
Komentarze