delikatne ciasto z jabłkami

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Możemy zrobić je z ulubionymi owocami, zawsze szybko zniknie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 125 gramów miękkiego masła
    125 gramów cukru
    3 jaja
    1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
    skórka otarta z 1 średniej cytryny
    200 gramów mąki pszennej tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mleka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    3 średnie jabłka
    cynamon (opcjonalnie)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Delikatne ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli, małymi porcjami wsypywać cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksować na średnich obrotach aż uzyskamy gładką masę. Następnie wbijać jajka ( każde następne po minucie ucierania następnego).
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem w dwóch porcjach dodać do masy maślanej, następnie dodać mleko, cały czas ucierać na średnich obrotach.

    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, te z kolei na plastry o grubości około 0,5 cm.
    Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Potem na wierzchu promieniście poukładać jabłka.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
    Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem (można wymieszać go z cynamonem jeśli ktoś lubi), można też posmarować z wierzchu dżemem brzoskwiniowym lub morelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować