Ciasto z dyni

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne ciasto z dyni

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g (250 ml) puree z pieczonej dyni
    225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    skórka starta z 2 mandarynek
    3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
    50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników.Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować