Biedroneczki na lisciu

0 (0 ocen)

  • 3 min

Torcik doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci ja upiekłam go na przyjazd mojej chrześnicy która obchodziła urodziny .

  • 3 min

Składniki:

  • Składniki na liscia
    14 dag masła
    20 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag mąki pszennej
    20 dag mielonych migdałów lub orzechów
    7 dag startej czekolady

    Do dekoracji
    15 dag surowej masy marcepanowej
    2 łyszki cukru pudru
    zielony i brązowy barwnik spożywczy
    pisak cukrowy

    Składniki na biedronki
    resztki kruchego ciasta 8 dag
    1/2 banana
    1,5 łyżki masła
    2 łyżki cukru pudru
    czerwony barwnik spożywczy
    brązowy pisak cukrowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biedroneczki na lisciu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na liścia
    masło utrzeć pianę stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy .Nie przerywając ucierania wbijać po jednym jajku
  • 2. Mąkę dokładnie wymieszć z proszkiem do pieczenia ,przesiac do masy jajecznej ,wymieszać . Na koniec dodać migdały i czekoladę ,całość ostrożnie wymieszać
  • 3. Tortownicę natłuścić ,wysypac mąką .Wlać przygotowane ciasto piec 60 min w temp.180 stopni .Upieczone ciasto llrkko przestudzić w formie wyłożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego wystygnięcia
  • 4. Na kawałku kartonu narysować liść konczyny .Na zimnym ciescie ułożyć szablon i wykroić odpowiedni kształt resztki odłożyć do przygotowania biedronek.
  • 5. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i kilkoma kroplami zielonego barwnika Ułożyć miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii nastepnie cieniutko rozwałkować
  • 6. Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon wykroić liść i ułożyć na ciasto .kontury zaznaczyć brazowym lukrem .
  • 7. Ciasto na biedronki
    Ciasto drobni pokruszyć wymieszać z dokładnie rozgniecionym bananem polać stopionym masłem szyblo uformować biedronki .
  • 8. Cukier puder przesiać przez sito utrzeć z odrobiną ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika tak by powstał gęsty lukier
  • 9. Biedronki polukrować pisakiem cukrowym namalować główki i kropki na skrzydełkach .Gotowe biedronki odstawić w chłodne miejsce tuż przed podaniem ułożyć na cieście .

Porady

Blat na którym wałkujemy marcepan trzeba zwilżyć wodą inaczej folia będzie sie marszczyć i zwijać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować