Torcik doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci ja upiekłam go na przyjazd mojej chrześnicy która obchodziła urodziny .
3 min
Składniki:
Składniki na liscia
14 dag masła
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag mąki pszennej
20 dag mielonych migdałów lub orzechów
7 dag startej czekolady
Do dekoracji
15 dag surowej masy marcepanowej
2 łyszki cukru pudru
zielony i brązowy barwnik spożywczy
pisak cukrowy
Składniki na biedronki
resztki kruchego ciasta 8 dag
1/2 banana
1,5 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
brązowy pisak cukrowy
Biedroneczki na lisciu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na liścia
masło utrzeć pianę stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy .Nie przerywając ucierania wbijać po jednym jajku
2.Mąkę dokładnie wymieszć z proszkiem do pieczenia ,przesiac do masy jajecznej ,wymieszać . Na koniec dodać migdały i czekoladę ,całość ostrożnie wymieszać
3.Tortownicę natłuścić ,wysypac mąką .Wlać przygotowane ciasto piec 60 min w temp.180 stopni .Upieczone ciasto llrkko przestudzić w formie wyłożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego wystygnięcia
4.Na kawałku kartonu narysować liść konczyny .Na zimnym ciescie ułożyć szablon i wykroić odpowiedni kształt resztki odłożyć do przygotowania biedronek.
5.Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i kilkoma kroplami zielonego barwnika Ułożyć miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii nastepnie cieniutko rozwałkować
6.Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon wykroić liść i ułożyć na ciasto .kontury zaznaczyć brazowym lukrem .
7.Ciasto na biedronki
Ciasto drobni pokruszyć wymieszać z dokładnie rozgniecionym bananem polać stopionym masłem szyblo uformować biedronki .
8.Cukier puder przesiać przez sito utrzeć z odrobiną ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika tak by powstał gęsty lukier
9.Biedronki polukrować pisakiem cukrowym namalować główki i kropki na skrzydełkach .Gotowe biedronki odstawić w chłodne miejsce tuż przed podaniem ułożyć na cieście .
Porady
Blat na którym wałkujemy marcepan trzeba zwilżyć wodą inaczej folia będzie sie marszczyć i zwijać .
Komentarze