Owoce morza: krewetki w tempurze

Tempura to japońskie danie pochodzące z Portugalii. Wraz z przybyciem europejskich misjonarzy w XVI wieku rozpoczęto kulinarne eksperymenty ze smażeniem na głębokim tłuszczu. Tempura to ciasto, w którym zanurza się owoce morza. Najczęściej są to kalmary i krewetki. W ten sposób przygotowywane są nawet ośmiorniczki i małże. W kuchni japońskiej tempura przygotowywana jest z mąki ryżowej. Dla Japończyków rarytasem często staje się sushi w tempurze. Tempura może być podawana z dodatkami, na przykład z miseczką ryżu lub z sosami do maczania. Sushi w tempurze to sposób na zamknięcie ryżu, soczystej ryby i pysznych glonów w ryżowym cieście. Prosty sposób na przywołanie orientalnych smaków we własnej kuchni.

 

Kurczak w tempurze

Tempura to doskonały sposób na obróbkę mięsa. Dzięki szybkiemu zanurzeniu w gorącym tłuszczu, mięso będzie soczyste w środku, a ciasto chrupiące z zewnątrz. Najczęstszymi kąskami mięsa smażonymi w tempurze są wołowina, kurczak i wieprzowina. Najpopularniejszymi częściami z kurczaka w tempurze są skrzydełka, udka i filet z piersi.

 

Warzywa w tempurze

Wegetarianie również znajdą dla siebie przekąskę w tempurze. Doskonałą opcją jest smażenie warzyw i twardych owoców. W tej formie sprawdzają się cebulki, brokuły, pieczarki, kalafiory, cukinia i kwiaty cukinii. Z owoców zaskoczy nas banan w tempurze czy ananas w tempurze. Spróbujcie przygotować na rodzinny podwieczorek.