Tempura z warzyw i pieczarek, czyli japońska przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, pokroić w paski, osuszyć.
2.Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w słupki
3.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Fasolkę obrać i umyć
4.Przed przygotowaniem ciasta wstawić w garnku olej - to smażenia tempury musi być porządnie nagrzany. Następnie szybko przygotować ciasto: połączyć mąki, żółtka, wodę, przyprawy i delikatnie wymieszać. Prawdziwe ciasto powinno mieć trochę grudek. Smażenie: smażę partiami kolejne warzywa: wrzucam kilka do ciasta, energicznie mieszam aby ciasto pokryło składniki (niekoniecznie muszą być bardzo dokładnie pokryte ciastem) i wrzucam na rozgrzany olej. Po kilku minutach wyciągam za pomocą cedzaka i odkładam na papierowy ręcznik. I kolejna partia. Po odsączeniu oleju podajemy z dipami, sosami - ja podałam z sosem hoisin i z sosem słodkim z chilli oraz z marynowanym imbirem. Można podać z sosem teriyaki lub sosem sojowym. Świetnie smakuje też z sosem czosnkowym.
Porady
Namawiam do eksperymentowania z tempurą. Można użyć różnych warzyw - brokuły, papryczki chilli, kalafior...
Komentarze