Sernik na zimno – pyszne ciasto do przygotowania bez wielkiego wysiłku, a jednocześnie zawsze robiące wrażenie swym wyglądem! Czekoladowy, kolorowy z galaretkami w środku, a może z białą czekoladą i galaretką z owocami na wierzchu? Który wybierasz? My polecamy wszystkie! Sernik bez pieczenia ma taką zaletę, że można go zrobić na wiele sposobów – z przeróżnymi owocami, ciasteczkami, galaretkami czy czekoladami i zawsze zaskoczy on jedzących.

To także ciasto, do którego wykorzystać możemy taki rodzaj nabiału, jaki akurat mamy pod ręką – czy to serek homogenizowany, gęsty jogurt, kremowy twarożek czy klasyczny ser na serniki. Dzięki temu sernik na zimno to świetne ciasto dla gości, którzy zapowiadają się na krótko przed przyjazdem. Wystarczy otworzyć lodówkę, sięgnąć po to, co akurat w niej znajdziemy i znaleźć odpowiedni przepis. Najlepiej z naszej galerii!

Pamiętajmy jednak, że taki sernik musi się ściąć, dlatego robienie go na ostatnią chwilę nie będzie najlepszym pomysłem. Im więcej mamy czasu, tym bardziej możemy nasze ciasto dopieścić, dodając do niego kolorowe posypki, małe beziki, bakalie czy nawet robiąc z niego tęczowe ciasto z różnymi kolorami i smakami galaretki. Więcej czasu to nie tylko lepsze ścięcie się deseru, ale więcej możliwości na kreatywne działania w kuchni.

Wśród naszych przepisów znajdziesz wiele niebanalnych pomysłów na ciasta z większą ilością owoców – bazujących na owocowych musach czy owocach w całości zatopionych w serowej masie. Jedno jest pewne - serniki na zimno to ciasta, które są lekkie, orzeźwiające, idealne na lato, ale i takie, które sprawdzą się na małe i duże okazje.