Porzeczki to owoce raczej niedoceniane. Nie są tak popularne jak truskawki, wiśnie czy maliny, a szkoda, bo ich właściwości sprawiają, że powinniśmy sięgać po nie, kiedy już pojawiają się w sklepach i na targach. Czemu więc nie są tak lubiane? W większości przypadków winę za to ponosi fakt, ze owoce są dość kwaśne, jedzenie ich na surowo nie przynosi więc przyjemności. Z odpowiednimi składnikami możemy zrobić z nich wyjątkowy deser - sprawdź, jak zrobić ciasto z porzeczkami, które zrobi furorę wśród gości przy stole. 

Jak zrobić ciasto z porzeczkami?

Ciasto z porzeczkami to idealne rozwiązanie, gdy mamy do wykorzystania te owoce, ale nie chcemy jeść ich samych. A my w naszej galerii mamy kilka różnorodnych propozycji na ich wykorzystanie. Takie porzeczkowe wypieki możemy przygotować na różne sposoby. Od prostych ucieranych ciast, po bardziej zaawansowane warstwowe placki. Przewaga porzeczek w tym wypadku jest taka, że świetnie przełamuje ona słodkość wypieków. Dlatego też warto połączyć te owoce z kremem budyniowym albo bezą, bo dzięki temu ciasto nie będzie mdłe lub zbyt przesłodzone. Ciekawostką jest, że czerwone i czarne porzeczki można wysuszyć i z powodzeniem stosować tak jak suszoną żurawinę lub rodzynki. Wtedy nawet bożonarodzeniowe słodkości zyskają oryginalny smak. Warto wiedzieć, że w kuchni brytyjskiej suszone czerwone porzeczki pojawiają się równie często jak suszone wiśnie. 

A co zrobić, aby w ciastach ucieranych i drożdżowych porzeczki nie opadły na sam spód? Wystarczy umyte owoce dokładnie oczyścić i osuszyć, a następnie oprószyć dokładnie mąką. Tak, aby proszek otoczył porzeczki cienką warstwą. Tak przygotowane dodajemy dopiero do ciasta i delikatnie mieszamy wszystko szpatułą.

Ciasto z porzeczkami czerwonymi

Tak jak inne ciasta z owocami, tak i ciasto z porzeczkami czerwonymi może mieć różne oblicza. Od cięższych jak sernik z czerwoną porzeczką - w którym słodka, serowa masa doskonale równoważy się z kwaśnymi kuleczkami. Przez warstwowe wypieki z dodatkiem kremów, jak np. porzeczkowiec na szpinakowym spodzie - czyli leśny mech, ale nieco w innym dekoracyjnym wydaniu. A ostatni pomysł na ciasto z porzeczkami czerwonymi w niestandardowym wydaniu to rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką.

Ciasto z porzeczkami - przepisy nie tylko na lato

Co więcej pomysł na ciasto z porzeczkami sprawdzi się nie tylko latem. Jeśli na zimę przygotowaliście porzeczkowy kompot i nie macie pomysłu, jak kreatywnie wykorzystać owoce z niego, warto użyć ich do przygotowania ciast. Dzięki temu nic się nie marnuje, a mu poza pysznym napojem, mamy też od razu deser. Ciasto z porzeczkami można również przyrządzić na bazie konfitury lub dżemu. Takie przetwory znakomicie urozmaicą smak popularnego w wielu domach ciasta pleśniak. Natomiast jeżeli szukacie bardziej wykwintnego wypieku, to polecamy wypróbować ciasto Cassis z dodatkiem likieru porzeczkowego. 

Jeśli w swoim ogrodzie masz kilka porzeczkowych krzaczków, kiedy upieczesz już ciasto z porzeczkami, zobacz naszą galerię przetwory z porzeczek i zamknij je w słoikach na zimę!