Wino domowej roboty z czarnej porzeczki i wiśni

  • wyświetlono: 65758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest to mój własny przepis.Jest winem wyjątkowo dobrym,aromatycznym.Jego klarowność jest wyśmienita.

  • 180 porcje
  • Łatwy

Składniki

- porzeczka czarna: 15 litrów
- wiśnie sokowe: 5 litrów
- cukier: 10 kilogramów
- woda wrzątek: 20 litrów
- drożdże winne: 1 opakowanie
- pożywka drożdży: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Wino domowej roboty z czarnej porzeczki i wiśni

  • 1. Porzeczki czarne dokładnie obieram, płuczę, odsączam.
  • 2. Wiśnie płuczę, odsączam.
  • 3. Połowę wiśni dreluje, a drugą część pozostawiam z pestkami.Pestki dodadzą aromatu.
  • 4. Owoce przygotowane miażdżę.
  • 5. 15 litrów wody gotuję z 6 kg cukru.
  • 6. Zmiażdżone owoce zalewam wrzątkiem, wody z cukrem, pozostawiam do wystygnięcia.
  • 7. Balon 56 litrowy myję, wyparzam i wlewam wystudzone owoce, korkuję z rurką fermentacyjną i odstawiam w cieple miejsce.
  • 8. Do butelki z ciemnego szkła wsypuję drożdże winne, przeznaczone do win czerwonych, pożywkę.Zalewam to wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami cukru, ostudzoną.Szyjkę butelki nakrywam gazą i pozostawiam na około 3 dni.
  • 9. Po tym czasie, gdy widzę, że na powierzchni w butelce pojawi się piana-drożdże pracują- wtedy gotuję 5 litrów wody z 4 kg. cukru, odstawiam do wystygnięcia.
  • 10. Gdy roztwór wody z cukrem jest zimny, wlewam go do balonu z owocami i wlewam też drożdże winne. Balon korkuję z rurką fermentacyjną i pozostawiam w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji.
  • 11. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni.
  • 12. Gdy burzliwa fermentacja zanika, wtedy oddzielam owoce od wina.
  • 13. Wino próbuję czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy biorę około 3 litrów z puszczonego wina wsypuję cukier i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru.Cały czas mieszam. Wino z cukrem wlewam do balonu.Ale jeśli wino jest dostatecznie słodkie, to balon korkuję z rurką fermentacyjną i pozostawiam w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy.
  • 14. Po tym czasie wino próbuję.Jeśli jest klarowne i smakowo dobre, można go już z kosztować.
  • 15. Życzę smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latocukierboże narodzeniekuchnia polskakolacja we dwojeporzeczka czarnakonkurs_owocowywiśnie sokowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-0vmkb2s

Dodane przez: Ewelina Marcin

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI Z NUTĄ WANILII

Niezwykle aromatyczna nalewka z...

wino z aronii

Dodane przez: elka72

Wino z aronii

Właściwości zdrowotne tego trunku...

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu Czarka

Dodane przez: Czarek

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu...

Bardzo smaczna i zdrowa nalewka...

Wino z mniszka lekarskiego

Dodane przez: Beata12

Wino z mniszka lekarskiego (mleczu )

Przepis dostał mój mąż od znajomego....

Wino z ciemnych winogron

Dodane przez: rena123

Wino z ciemnych winogron

Domowe czerwone wino z ciemnych...

Domowe wino z ciemnych winogron bez dodatku drożdży winiarskich

Dodane przez: rena123

Domowe wino z ciemnych winogron bez dodatku...

Dawniej, nastawiając domowe wino...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE