REKLAMA

Wino domowej roboty z czarnej porzeczki i wiśni

wyświetlono: 67416 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Jest to mój własny przepis.Jest winem wyjątkowo dobrym,aromatycznym.Jego klarowność jest wyśmienita.

opublikowany: 06.07.2011
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - porzeczka czarna: 15 litrów
    - wiśnie sokowe: 5 litrów
    - cukier: 10 kilogramów
    - woda wrzątek: 20 litrów
    - drożdże winne: 1 opakowanie
    - pożywka drożdży: 1 opakowanie
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki czarne dokładnie obieram, płuczę, odsączam.
  • 2. Wiśnie płuczę, odsączam.
  • 3. Połowę wiśni dreluje, a drugą część pozostawiam z pestkami.Pestki dodadzą aromatu.
  • 4. Owoce przygotowane miażdżę.
  • 5. 15 litrów wody gotuję z 6 kg cukru.
  • 6. Zmiażdżone owoce zalewam wrzątkiem, wody z cukrem, pozostawiam do wystygnięcia.
  • 7. Balon 56 litrowy myję, wyparzam i wlewam wystudzone owoce, korkuję z rurką fermentacyjną i odstawiam w cieple miejsce.
  • 8. Do butelki z ciemnego szkła wsypuję drożdże winne, przeznaczone do win czerwonych, pożywkę.Zalewam to wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami cukru, ostudzoną.Szyjkę butelki nakrywam gazą i pozostawiam na około 3 dni.
  • 9. Po tym czasie, gdy widzę, że na powierzchni w butelce pojawi się piana-drożdże pracują- wtedy gotuję 5 litrów wody z 4 kg. cukru, odstawiam do wystygnięcia.
  • 10. Gdy roztwór wody z cukrem jest zimny, wlewam go do balonu z owocami i wlewam też drożdże winne. Balon korkuję z rurką fermentacyjną i pozostawiam w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji.
  • 11. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni.
  • 12. Gdy burzliwa fermentacja zanika, wtedy oddzielam owoce od wina.
  • 13. Wino próbuję czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy biorę około 3 litrów z puszczonego wina wsypuję cukier i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru.Cały czas mieszam. Wino z cukrem wlewam do balonu.Ale jeśli wino jest dostatecznie słodkie, to balon korkuję z rurką fermentacyjną i pozostawiam w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy.
  • 14. Po tym czasie wino próbuję.Jeśli jest klarowne i smakowo dobre, można go już z kosztować.
  • 15. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Milena127 IMG_20210913_200422

Wino domowej roboty z wiśni

Aromatyczne i słodkie takie jakie lubię najbardziej.

kategoria: Napoje wina opublikowany: 11.10.2015 | wyświetlono: 3933 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: marzena86kb

Jarzynka domowej roboty

Domowy zamiennik kostek rosołowych.

kategoria: Przetwory opublikowany: 16.09.2018 | wyświetlono: 2462 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Agnieszka 72 253518702_1036104453888678_4453168097353464768_n

SEZAMKI DOMOWEJ ROBOTY

lepsze niż kupne,polecam

kategoria: ciastka opublikowany: 12.01.2018 | wyświetlono: 886 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: koma61 koma61

Pizza domowej roboty

Pyszna i tania pizza. Możemy dodać składniki jakie tylko lubimy.

kategoria: Pizza opublikowany: 19.04.2013 | wyświetlono: 7221 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE