Agrest nie jest najbardziej popularnym owocem do robienia przetworów, ale czasem zdarza się tak, że jest go nadmiar i niezbyt mamy na niego pomysł. Wtedy właśnie warto sięgnąć po przepisy na przetwory z agrestu. To najlepszy sposób, by spożytkować owoce w pyszny sposób. A jeśli dotychczas nie wyobrażaliście sobie zamykania go w słoiki, zobaczcie ile ciekawych słoiczków można z niego przygotować. I to nie są tylko dżemy!

Oczywiście najpopularniejsze przetwory z agrestu to dżemy, tak jak w przypadku wszystkich innych owoców. Ale ten kwaskowaty owoc daje nam spore pole do komponowania różnych smaków, kiedy połączymy agrest z innymi owocami. Pasować będzie do niego truskawka, porzeczka, wiśnia czy malina. Jeśli nie chcecie robić dżemu, wybierzcie konfiturę. Będzie idealna na zimę, agrest bowiem zawiera sporo witaminy C. Będzie idealna do gofrów, placuszków czy do herbaty. Pamiętajcie jednak, że wszystkie dżemy, konfitury i inne smarowidła z agrestu najlepsze będą, kiedy przetrzecie je przed sito przed pasteryzacją. To sprawi, że będą gładkie i delikatne.

Miłośnicy wysokoprocentowych trunków niech też zajrzą do naszej galerii z przetworami z agrestu. Czeka tam bowiem przepis na agrestówkę. A jeśli wolicie coś bezalkoholowego, wybierzcie sok z agrestu lub kompot agrestowy na zimę.

Więcej pomysłów na owocowe przetwory na zimę znajdziesz w naszych galeriach:

przetwory z truskawek

przetwory z wiśni

przetwory z malin

przetwory z czereśni

dżem brzoskwiniowy

przetwory z porzeczek

przetwory z gruszek

przetwory z jagód

powidła śliwkowe

nalewka na 28 sposobów