Kompot z suszu to napój przyrządzany na bazie suszonych owoców. Zależnie od naszych preferencji i gustów, mogą być to różne owoce i dodatki. Najczęściej jednak składniki na taki kompot  to suszone jabłka, gruszki, morele, śliwki i przyprawy – goździki, cynamon, anyż, kardamon, skórka pomarańczowa. Wszystko zalane wodą, zagotowane i dosłodzone miodem.

 

Jak podawać kompot z suszu?

Niektórzy pijają go na ciepło inni wolą jego smak, kiedy kompot wigilijny jest mocno schłodzony. Co więcej, dla niektórych bardziej niż sam kompot, ważniejsze są słodkie, ugotowane w aromatycznym kompocie suszone owoce. Z pewnością wśród naszych bliskich znajdzie się ktoś, dla kogo kompot z suszonych owoców to obowiązkowa pozycja na liście 12 potraw. Warto więc go przygotować z któregoś z naszych 10 przepisów!

Zobacz też inne przepisy na święta.