Karkówka to mięso uniwersalnie – nie tylko świetne na grilla, bo można je wykorzystać także jako kotlety, nadziane rolady, a także wędlinę. My bierzemy dziś na tapetę karczek z piekarnika pieczony w całości. Karkówka pieczona idealne nadaje nie tylko od święta, ale i na co dzień.


Jak doprawić i piec karkówkę? 


Karkówkę przed pieczeniem powinniśmy  posmarować marynatą z ziół – majeranku, tymianku, kminku, pieprzu i papryki a do wszystkiego dodać wyciśnięty czosnek i olej. Tak przyprawioną karkówkę wsadzamy do lodówki na 1-2 doby. Aby nie doprowadzić do sytuacji, w której nasza karkówka pieczona będzie sucha, najlepiej użyć specjalnego rękawa do pieczenia. Przyprawione mięso wkładamy do foliowego rękawa i zamykamy go z obu stron, nakłuwając w dwóch miejscach, by rozgrzane powietrze mogło uchodzić. Mięso w rękawie piecze się we własnym sosie, nie wysycha, a przede wszystkim zachowuje soczystość. Optymalną temperaturą dla pieczenia karkówki jest od 160 do 180 stopni Celsjusza.
 

Co więcej, to mięso ma wiele zastosowań – smakuje pysznie nie tylko, jako danie obiadowe, ale również krojone w plastry na pajdzie świeżego chleba jako wędliny domowe. Nasze przepisy dowodzą, że można podać ją na wiele sposobów. Może to być klasyczny karczek z ziołami, pyszna karkówka z pieczarkami czy karkówka w sosie na przykład z cydru. Wszystkie te przepisy znajdziesz w naszej galerii, a upieczone mięso będzie miękkie i delikatne. Wypróbuj nasze przepisy, karkówka pieczona to pyszne danie!