Sałatka z czerwonej fasoli to propozycja dla tych, który lubią kolory na talerzu. Jej dodatek sprawia, że nasze danie nabiera barw, a jej wiśniowy kolor świetnie dopasowuje się na przykład do zieleni sałaty czy odcienia czerwonej cebuli. Jednak dopasowanie kolorystyczne to nie jedyna zaleta takiej fasoli. Wielu osobom sałatka z czerwoną fasolą będzie kojarzyć się z kuchnią meksykańską. Stąd z powodzeniem można podać ją z odrobiną chilli, świeżej papryki i ogórka. Zobaczcie, że sałatka z czerwoną fasolą niejedno ma imię!

Sałatka z czerwoną fasolą - ładna, ale i zdrowa!

Sałatka z fasolą czerwoną to wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację. Uwielbiamy też podawać ją na imprezach – sprawdza się zwłaszcza w wersji warstwowej. Jedząc taką sałatkę nie tylko zaspokajamy głód, ale i dostarczamy sobie cennych wartości odżywczych.

Czerwona fasola, jak inne nasiona strączkowe, to źródło białka i witamin z grupy B. Warto więc dodawać ją do takich dań, które mięsa nie zawierają, by zaspokoić niedobory organizmu. Dodatkowo, fasola zawiera sporo potasu i fosforu, jest też bogata w żelazo. Obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Sałatka z czerwoną fasolą może więc na stałe zagościć w naszej diecie. Sałatkę najlepiej podawać na stół w dużej misie – jeśli jest warstwowa – koniecznie szklanej, żeby wyglądała efektownie.

Sałatka z czerwonej fasoli – z puszki czy gotowana?

Przygotowując sałatkę z czerwoną fasolą, na początek musimy zdecydować, czy będzie to fasola, którą ugotujemy sami czy fasola z puszki. Warto kupić fasolę na wagę i ugotować ją samemu. To w gruncie rzeczy całkiem proste. Czerwoną fasolę przed gotowaniem, podobnie jak inne rośliny strączkowe, musimy namoczyć. Najlepiej aby fasola moczyła się co najmniej 12 godzin – jeśli wrzucimy ją do wody wieczorem, rano będziemy mogli przygotować potrawę. Po namoczeniu fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 45 minut, do miękkości.

Jeśli decydujemy się na fasolę z puszki, koniecznie odcedźmy ją przed dodaniem do sałatki, w przeciwnym razie nasze danie będzie wodniste. Sałatka z czerwonej fasoli z puszki to wersja ekspresowa – nie musimy czekać na ugotowanie fasoli.

Sałatka z czerwoną fasolą - różne wersje

Sałatka z fasoli czerwonej może być klasyczna, z majonezem lub z dodatkiem liści sałaty, szpinaku czy rukoli. Jeśli zdecydujemy się na sałatkę z dodatkiem zielonych liści, warto zaopatrzyć się w specjalne sztućce do sałaty, które ułatwią jej nałożenie.

Poza wartościami odżywczymi, jest to, że sałatka z czerwoną fasolą może być przygotowana z wielu składników, bo fasola dobrze łączy się z różnymi warzywami, kaszami czy sosami.  Świetnie smakuje z tuńczykiem i kabanosami, żółtym serem i serem brie. Pasuje do niej także kuskus i makaron oraz ugotowany na sypko ryż. Sałatka z czerwonej fasoli, kukurydzy, groszku i ogórków konserwowych z dodatkiem sosu majonezowego to smaczny pomysł na szybką sałatkę w razie przybycia nieoczekiwanych gości.  Podobnie jak sałatka z sosem curry, który w połączeniu z makaronem, kurczakiem, kukurydzą i fasolą tworzy smaczne i sycące danie.

Zobacz więcej pomysłów w naszej galerii, jak sprawić, by fasola w sałatce zawsze robiła tworzyła danie, które można przygotować w kilka chwil. A jeśli chodzi o dania w kilka chwil, to te sprawdzą się w upalne dni. Przeczytaj nasz artykuł lekki obiad na lato, w którym znajdziesz jeszcze więcej inspiracji na sałatki z czerwoną fasolą, inne sałatki i wiele różnych pysznych dań. 

Sałatka z czerwonej fasoli jest idealna na obiad - udowadniają to świetne przepisy w naszej galerii!