Fettuccine- czym jest?

Fettuccine to jeden z popularnych rodzajów makaronu w kuchni włoskiej. Najbardziej znany jest w regionie toskańskim. Nazwa tego makaronu oznacza po polsku małe wstążki. Makaron fettuccine jest cienko rozwałkowywany, aby był możliwie najbardziej płaski. Zwyczajowo przygotowuje się go z mąki i jajek. Wielu smakoszy zauważa podobieństwo fettuccine do bolońskich tagiatelle.

Fettuccine- różne sosy

Podobnie jak ze spaghetti, fettuccine przybiera różne formy w zależności od sosu i dodatków. Kolor fettuccine jest uzależniony od zastosowanych naturalnych barwników spożywczych. Czerwony makaron otrzymamy przez dodatek soku z buraka, zielony przez sok ze szpinaku, lub odrobinę kurkumy dla żółtego odcienia. Najprawdopodobniej najpopularniejsze fettuccine to wersja podawana z wołowym i drobiowym ragù. Włosi uważają, że najsmaczniejsze fettuccine to przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Dobrze znany sos carbonara nie musi być przypisany jedynie spaghetti. Fettuccine carbonara jest równie kuszącym posiłkiem do spożycia jak jego wersja z makaronem spaghetti. Kolejną bogatą wersją jest fettuccine z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym. Smak jest pełny dzięki zastosowaniu sera gorgonzola.

Fettuccine Alfredo – jak zrobić?

Fettuccine Alfredo to proste danie przygotowane po raz pierwszy przez Alfredo di Leilio. Fettuccine Alfredo to pochwała prostoty serwowany od lat 20, XX wieku. Prawdziwy sos fettuccine Alfredo przygotowywany jest z parmezanu i masła. Kluczowym elementem tego prostego dania było przygotowywanie go przy stoliku gościa restauracyjnego. Wraz z emigrantami danie przywędrowało z Włoch do Stanów Zjednoczonych. Jego łatwość przygotowania i dostępność składników zaskarbiła sobie liczne grono smakoszy. Jednak Amerykanie podrasowali odrobinę włoski pierwowzór poprzez dodanie brokułów, czosnku, kawałków kurczaka, krewetek i sporej ilości natki pietruszki. Bogatsze warianty smakowe zawierają śmietankę.