Kiedy nie mamy czasu lub chęci do gotowania, marzy nam się, by wrzucić wszystko go garnka, żeby samo się ugotowało. Rozwiązaniem problemu są dania jednogarnkowe, które nie wymagają wielkiej uwagi, a po gotowaniu mało jest sprzątania.  Idealnie nadają się na zimę, bo rozgrzewają i są sycące, choć i lato trudno wyobrazić sobie bez pysznego leczo. Czy może być coś lepszego niż uniwersalne dania jednogarnkowe?

Niezależnie, czy będzie to strogonow, sycący kociołek, gulasz czy leczo, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Dzięki temu opróżnimy lodówkę z zalegających w niej produktów i wykorzystamy resztki kaszy, warzyw czy mięsa z dnia poprzedniego. Kolejna zaleta to to, że dania jednogarnkowe pozwalają przemycić składniki, które niekoniecznie lubią nasi bliscy, choć nigdy nie mieli okazji ich posmakować.

Potrzebujesz inspiracji? Zobacz nasza galerię z przepisami na dania jednogarnkowe!