Dania jednogarnkowe to idealne rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu lub chęci do gotowania i marzy nam się, by wrzucić wszystko go garnka, żeby samo się ugotowało. Potrawy jednogarnkowe, które nie wymagają wielkiej uwagi, a po gotowaniu mało jest sprzątania.  Idealnie nadają się na zimę, bo rozgrzewają i są sycące, choć i lato trudno wyobrazić sobie bez pysznego leczo. Czy może być coś lepszego niż uniwersalne dania jednogarnkowe?

Dania jednogarnkowe - przepisy

Obiady jednogarnkowe są pyszne! Niezależnie, czy będzie to strogonow, sycący kociołek, gulasz czy fasolka po bretońsku, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Dzięki temu opróżnimy lodówkę z zalegających w niej produktów i wykorzystamy resztki kaszy, warzyw czy mięsa z dnia poprzedniego. Kolejna zaleta to to, że dania jednogarnkowe pozwalają przemycić składniki, które niekoniecznie lubią nasi bliscy, choć nigdy nie mieli okazji ich posmakować. Gotowanie w jednym garnku sprawi, że całe danie będzie miało wyjątkowy smak.

Pomysł na obiad jednogarnkowy powinien przyjść nam do głowy, kiedy sprawdzimy, co mamy w lodówce. Ze wszystkiego można wyczarować coś pysznego! Zadbajmy o to, by nasze dania jednogarnkowe zawierały dużo warzyw i podawajmy je z kaszami czy makaronem pełnoziarnistym.

Szybkie dania jednogarnkowe

Jednogarnkowe danie, jak sama nazwa wskazuje, najczęściej przygotujemy przy użyciu jednego większego garnka lub głębokiej patelni. W przypadku garnka warto zwrócić uwagę, by miał grubsze dno, ponieważ potrawy jednogarnkowe lubią się przypalać. Szybki obiad jednogarnkowy zrobimy przy pomocy szybkowaru. Dzięki odpowiedniemu ciśnieniu w środku garnka, potrawy gotują się nawet dwa razy szybciej! Jeśli często gotujecie dania jednogarnkowe, taki garnek to dobra inwestycja na lata.

Potrzebujesz inspiracji? Zobacz nasza galerię z przepisami na dania jednogarnkowe!

Zobacz też: forszmak - nietypowy, smakowity dodatek!