Jeśli chodzi o przetwory z dyni, zacznijmy od najbardziej używanego w kuchni dyniowego półproduktu, czyli puree z dyni. To składnik ciast i ciasteczek, chlebów, placuszków, kopytek i kluseczek, gofrów czy serników. W zasadzie większość dań z dyni, w których nie wykorzystujemy dyni pokrojonej na kawałki, powstają na bazie takiego puree. Można przygotować je na bieżąco, kiedy jest nam potrzebne, ale warto mieć w spiżarni kilka słoiczków takiego puree na wszelki wypadek. Jak zrobić takie puree przeczytasz w naszym artykule najlepsze potrawy z dyni, a dokładny przepis znajdziesz w naszej galerii.

W jakiej innej formie zapakować dynię do słoików? Najpopularniejszymi, jeśli chodzi o przetwory z dyni, są: dżem z dyni i dynia marynowana. Dżem warto przygotować łącząc naszą pomarańczowa bohaterkę z jabłkami i gruszkami, sokiem i skórką z pomarańczy, żurawiną.

Dynia kocha też korzenne przyprawy – cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździk. Te przyprawy będą wspaniale grały, jeśli zdecydujemy się na dynię marynowaną. To pyszny dodatek do mięs i wędlin, deski serów, można ją także wykorzystać do dań z makaronu czy na przykład dodatek do risotto.


Przepisy na te i i nne przetwory z dyni znajdziesz w naszej galerii!