Chrupiące warzywa wymagają oprawy – choć lubimy smak chrupiącej marchewki i kalarepki, to w misce z sałatą potrzebny jest czynnik, który połączy składniki. Najlepiej, żeby był to aksamitny sos, otaczający każdy liść szpinaku, roszponki czy lodowej sałaty.

Podstawa to klasyczny sos winegret. Łyżkę soku z cytryny lub octu winnego wymieszaj z dużą szczyptą soli – tak, aby sól się rozpuściła. Dolej 3 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj dokładnie, aż sos stanie się jednolity, nieco mętny, dopraw pieprzem. Spróbuj, czy winegret smakuje odpowiednio – sam sos powinien być wyraźnie kwaśny, w sałatce ten efekt będzie idealnie harmonijny. Przepis podstawowy możesz modyfikować, przyrządzając winegret musztardowy, ale także miodowy, winegret z octem jabłkowym, balsamicznym lub malinowym. Świetnym pomysłem jest też winegret ziołowy – świeża pietruszka będzie pasowała do wielu dań. Bazylia również – świetna do połączeń śródziemnomorskich, a kolendra do tych bardziej azjatyckich. Nie ograniczaj się jednak – mieszaj i komponuj wedle uznania i własnego smaku. Kupujesz gotowe sosy do sałatek? Opanuj ten podstawowy przepis i nigdy więcej nie sięgaj po dressing z torebki – tak będzie zdrowiej, smaczniej i bardziej ekonomicznie.

Wolisz coś gęstego i cięższego, na bazie jogurtu? Do sałatki z kurczakiem, na przykład klasycznej sałatki cezar będzie pasować jogurtowo-majonezowy sos czosnkowy. Możesz do niego również dodać bazylię lub natkę pietruszki – będzie pysznie!

Do bardziej oryginalnych, orientalnych połączeń sprawdzi się sos sezamowy – z dodatkiem pasty tahini lub winegret z olejem sezamowym.